nieuws

Strop voor werkende ouders

Geen categorie

Werkende ouders gaan straks meer betalen als ze hun kinderen naar de peuterspeelzaal brengen. Daar zijn verschillende organisaties bang voor. Ze reageren op plannen van het kabinet, om de kwaliteitseisen die gesteld worden aan kinderopvang en peuterspeelzalen op hetzelfde niveau te brengen. Het is ook de bedoeling dat ouders die hun kind naar de peuterspeelzaal brengen, daar kinderopvangtoeslag voor aan kunnen vragen. Dat is nu nog niet zo.

Werkende ouders gaan straks meer betalen als ze hun kinderen naar de peuterspeelzaal brengen. Daar zijn verschillende organisaties bang voor. Ze reageren op plannen van het kabinet, om de kwaliteitseisen die gesteld worden aan kinderopvang en peuterspeelzalen op hetzelfde niveau te brengen. Het is ook de bedoeling dat ouders die hun kind naar de peuterspeelzaal brengen, daar kinderopvangtoeslag voor aan kunnen vragen. Dat is nu nog niet zo.

“Als de kwaliteitseisen omhoog gaan, wordt de peuterspeelzaal ook duurder”, aldus een woordvoerdster van FNV. De brancheorganisatie MO-groep is daarnaast ook bang dat veel ouders af zullen zien van de peuterspeelzaal omdat het ingewikkeld kan zijn om kinderopvangtoeslag aan te vragen. “Zeker voor mensen met flexcontracten levert het bureaucratisch gedoe op om steeds de toeslag aan te vragen en weer stop te zetten.” Volgens de Stichting voor Werkende Ouders wordt het voor ouders door de plannen nog lastiger om gezin en werk te combineren.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken is het nog niet mogelijk om een op een te stellen dat peuterspeelszalen duurder worden voor werkende ouders, dat hangt namelijk af van wat ouders momenteel betalen voor de peuterspeelzaal. Dat is nu in elke gemeente anders.

Volgens staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zorgen de gelijkgestelde kwaliteitseisen er straks voor dat er een betere aansluiting is op de basisschool. Maar volgens de MO-groep komen er juist steeds meer kinderen op school zonder ooit in een klasje gezeten te hebben, omdat veel gemeenten het peuterspeelzaalwerk hebben afgestoten.

 

De MO-raad vindt dat alle peuters makkelijk toegang moeten hebben tot minimaal twee dagdelen per week in de peuterspeelzaal. Voor kinderen met een taalachterstand moeten dat vier dagdelen zijn.

Het kabinet gaat nog met de brancheorganisaties, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen (BOinK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de tafel zitten.

 

Reageer op dit artikel