vraag & antwoord

Een branche-organisatie; wat is dat?

Geen categorie

In een brancheorganisatie verenigen zich meerdere organisaties uit één branche. Zo’n organisatie, vaak een stichting of een vereniging, behartigt de collectieve en/of individuele zorginhoudelijke, sociale en/of economische belangen van de leden. Dat kan op verschillende manieren: geven van informatie en adviezen aan de leden de leden vertegenwoordigen bij CAO-onderhandelingen opzetten van innovatieprojecten organiseren van bijeenkomsten […]

In een brancheorganisatie verenigen zich meerdere organisaties uit één branche. Zo’n organisatie, vaak een stichting of een vereniging, behartigt de collectieve en/of individuele zorginhoudelijke, sociale en/of economische belangen van de leden. Dat kan op verschillende manieren:

  • geven van informatie en adviezen aan de leden
  • de leden vertegenwoordigen bij CAO-onderhandelingen
  • opzetten van innovatieprojecten
  • organiseren van bijeenkomsten en congressen
  • Er zijn tientallen brancheorganisaties in de zorgsector, bijvoorbeeld:

  • de NVZ: Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
  • de VGN: Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
  • ActiZ (vertegenwoordigt zorgondernemers in verpleeg- en verzorgingshuiszorg, thuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg)
  • Reageer op dit artikel