vraag & antwoord

Wat is de rol van de Raad van Toezicht in een zorgorganisatie?

Geen categorie

Een Raad van Toezicht (RvT) is een intern toezichthoudend orgaan. Een RvT bestaat veelal uit 5 tot 12 leden (waarvan 1 voorzitter). ‘Toezichthouder’ is een nevenfunctie, de toezichthouder heeft vrijwel altijd een reguliere functie in een (commercieel) bedrijf of bij de overheid. De leden brengen ieder specifieke ervaring, kennis en deskundigheden (en hun netwerk!) mee, […]

Een Raad van Toezicht (RvT) is een intern toezichthoudend orgaan. Een RvT bestaat veelal uit 5 tot 12 leden (waarvan 1 voorzitter). ‘Toezichthouder’ is een nevenfunctie, de toezichthouder heeft vrijwel altijd een reguliere functie in een (commercieel) bedrijf of bij de overheid. De leden brengen ieder specifieke ervaring, kennis en deskundigheden (en hun netwerk!) mee, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, juridische zaken, kwaliteit, huisvesting of public relations. Gemiddeld komen de RvT en de Raad van Bestuur (RvB) 7 x per jaar bijeen.

Health Care Governance

De rol van de Raad van Toezicht van stichtingen of verenigingen is niet in het de wet verankerd: de taken van de RvT staan omschreven in de statuten van de zorgorganisatie. Als leidraad kunnen de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur de gedragsregels volgen zoals opgesteld door de Commissie Meurs in de code ‘Health Care Governance’.
Werk jij als directiesecretaresse in een zorgorganisatie? Waarschijnlijk heeft jouw RvB dit (dunne) HCG-boekje in huis. Het boekje is in heldere taal geschreven, en interessant om eens door te lezen. Hoe gaat jouw organisatie om de met aanbevelingen die de Commissie Meurs doet?

Reageer op dit artikel