vraag & antwoord

EPD: wat is het?

Geen categorie

De afkorting staat voor: Elektronisch Patiënten Dossier. Het is een elektronisch systeem waarbij de gegevensverzameling (het dossier) gericht is op de patiënt. Daar waar dossiervorming eerst gericht was op zorgverleners (ieder specialisme had een eigen dossier) is het EPD gericht op alle activiteiten rondom één patiënt in een zorgorganisatie. Dit moet het uitwisselen van patiëntgegevens […]

De afkorting staat voor: Elektronisch Patiënten Dossier. Het is een elektronisch systeem waarbij de gegevensverzameling (het dossier) gericht is op de patiënt. Daar waar dossiervorming eerst gericht was op zorgverleners (ieder specialisme had een eigen dossier) is het EPD gericht op alle activiteiten rondom één patiënt in een zorgorganisatie. Dit moet het uitwisselen van patiëntgegevens tussen de zorgverleners in de organisatie sneller, overzichtelijker en eenvoudiger maken. Zorgverleners kunnen actuele informatie over een patiënt opvragen en inzien, mits zij daartoe bevoegd zijn en daarvoor toestemming hebben. De zorgorganisatie blijft eigenaar van deze gegevens ook al deelt hij deze met anderen in de zorgketen (regionaal of landelijk).

Een Landelijk EPD (LEPD) is in ontwikkeling. De wettelijke verplichting voor huisartsenposten, huisartspraktijken, apotheken en ziekenhuizen om aan te sluiten op het Landelijk EPD gaat waarschijnlijk in 2010 van kracht, afhankelijk van de wetsbehandeling door de Eerste Kamer.

Nictiz.nl
Ministerie van VWS

Reageer op dit artikel