artikel

10 manieren om te besparen op een zakenreis

Plannen en organiseren

Budgetten staan steeds vaker onder druk en ook zakenreizen ontsnappen daarbij niet aan de aandacht. Hoe kun je besparen op een zakenreis? Tien tips.

10 manieren om te besparen op een zakenreis

1. Langer van tevoren tickets kopen

Als je langer van tevoren tickets koopt, kun je vaak kiezen uit meer tariefklassen. Daarnaast zijn die klassen goedkoper naarmate ze vroeger geboekt worden.

2. Niet Business Class maar Economy Class vliegen

Vooral op de korte stukken (binnen Europa) is het verminderde comfort goed op te brengen. Bij intercontinentale vluchten moet je een afweging maken tussen de uitgespaarde kosten en de langere hersteltijd (extra overnachting?).

3. Een hotel van een klasse lager nemen (maar minimaal drie sterren)

Een goed driesterrenhotel biedt nog steeds een zeer acceptabel niveau van comfort en faciliteiten.

4. Afspraken maken met hotelketens, vervoersmaatschappijen, autoverhuurbedrijven

Als er vaker zakenreizen door jullie bedrijf plaatsvinden, valt er altijd wel over korting te praten.

5. De reis zodanig plannen dat een overnachting niet nodig is

Dit is binnen Europa zeker mogelijk. Hiermee wordt niet alleen een hotelkamer uitgespaard, maar ook wordt het verlies aan werkuren beperkt.

6. Afspraken maken met een zakenreisbureau

Nu we het toch over werkuren hebben, jouw uren zijn ook geld waard. Zeker als jullie managers vaker reizen, loont het om met een zakenreisbureau in zee te gaan. Zij kunnen hogere kortingen bedingen bij hotels en luchtvaartmaatschappijen en nemen je werk uit handen.

7. Andere vervoersmethode overwegen

Wie naar Parijs wil is met de Thalys misschien goedkoper uit dan met het vliegtuig. Of andersom: wie naar Londen gaat kan misschien betere met een prijsvechter vliegen dan de trein of auto nemen. Zet niet alleen de kosten tegen elkaar af, maar ook de tijd. Vliegen is op zich misschien sneller, maar je manager moet eerst naar het vliegveld, ruim van tevoren inchecken, de bagage ophalen en van het vliegveld naar de bestemming reizen. De trein of auto zijn rechtstreekser en mogelijk ook sneller.

8. Reizen combineren

Heeft je manager relaties in Parijs en Praag die bezocht moeten worden? Probeer het dan zo te regelen dat je manager van de ene naar de andere relatie kan doorreizen. Dit bespaart zowel reiskosten als reis- en werktijd.

9. Met minder mensen op zakenreis

Misschien is het in jullie bedrijf een gewoonte geworden om altijd met twee personen naar een zakenrelatie te gaan. Ga eens na of dat wel echt noodzakelijk is. En wordt de zakenrelatie hiermee niet onnodig geïntimideerd?

10. Niet op zakenreis gaan

Er zijn goede redenen om naar een zakenrelatie toe te gaan, om die persoonlijk te spreken. Het kan gaan om een eerste contact, waaruit hopelijk een samenwerking zal voortvloeien. Dan wil men elkaar lijfelijk ontmoeten, om te zien of het klikt. Maar er zijn ook momenten waarop wel overlegd moet worden, maar waarbij dat niet in persoon hoeft te zijn. Dan gaat het puur om informatie-uitwisseling. Dit zou ook per e-mail, telefoon of videoconferencing kunnen.

Bron: Zakenreizen… regel je zo! 

Reageer op dit artikel