artikel

5 stressvermijdende tips voor projectassistenten

Plannen en organiseren

Naarmate een project vordert, zul je het vermoedelijk steeds drukker krijgen. Hoe houd je toch het hoofd koel? Simpel: voorkom stress zoveel mogelijk met deze principes van effectief tijdbeheer.

5 stressvermijdende tips voor projectassistenten

Tips voor projectassistenten

 1. Werk volgens een gestructureerde aanpak, volg een bepaalde routine.
 2. Mijd tijdvreters en stel je assertief op.
 3. Vraag assistentie voor eventuele subtaken als je de deadlines niet gaat halen.
 4. Blijf gedisciplineerd werken en let op signalen van stress.
 5. Maak steeds een onderscheid tussen urgente en belangrijke taken:
  a. taken die je het eerst moet doen zijn urgent;
  b. taken zijn wel belangrijk maar kunnen even wachten;
  c. taken zijn eigenlijk niet belangrijk maar kunnen je dag toch verstoren. Bijvoorbeeld één van de projectleden komt binnen met een vraag en blijft veel te lang kletsen en treuzelen. Als dit te lang duurt zul je assertief moeten zijn en hem vriendelijk verzoeken je kamer te verlaten omdat je nog veel werk hebt te verzetten.

Dagplanning

Vraag je regelmatig af als je het druk hebt: ‘Is wat ik nu doe ook urgent? Is er iets wat op dit moment urgenter is gezien de deadlines?’ Beoordeel je gedrag aan het eind van de dag. Heb je voldoende efficiënt gewerkt? Heb je je planning en prioriteitstelling aangehouden? Maak dan bij voorkeur ook de planning voor de volgende dag. Dat helpt je om snel en efficiënt aan de slag te gaan.

Tip

Meer leren over je rol als projectassistent? Hoe zorg je er bijvoorbeeld ervoor dat het project loopt en de flow erin blijft? Je rol duidelijk is? Dat het project binnen de gestelde tijd wordt afgerond? En dat iedereen zich aan zijn afspraken houdt? De antwoorden op deze vragen leer je tijdens onze nieuwe training POWER Projectassistent.

Verdieping

1-daagse training POWER projectassistent
3-daagse training Projectmanagement

Reageer op dit artikel