blog

Goedkoop vliegticket bij zakenreis blijkt vaak dure miskoop

Plannen en organiseren

Op het laatste moment een ticket boeken voor een zakenreis? Even wat ticket vergelijksites raadplegen en snel boeken. Op het eerste gezicht misschien prima, maar het boeken van een goedkoop vliegticket bij een zakenreis blijkt achteraf vaak een dure miskoop… 

Je wilt graag kosten besparen op een zakenreis door een vliegticket zo goedkoop mogelijk in te kopen. In de jacht naar het voordeligste ticket moet je echter niet vergeten te kijken naar het bijbehorende serviceniveau van de desbetreffende vliegtuigmaatschappij. Vaak verschuift het tijdstip of zelfs de datum van de geplande afspraak. Het ticket heb je dan al geboekt. Het aanpassen van dit ticket betekent dat je extra kosten moet maken. Maar dat is niet per se nodig, want als je goed kijkt naar het soort ticket en de voorwaarden, kun je veel geld besparen als er iets moet worden gewijzigd.

Ik zie dat bij bijna eenderde van de zakelijke reizen later nog iets wordt aangepast: de afspraak wordt verplaatst van de ochtend naar de middag of de afspraak wordt verplaatst naar een heel andere datum. Wanneer je de goedkoopste optie hebt gekozen, biedt een ticket waarschijnlijk een heel laag serviceniveau en dus geen enkele mogelijkheid tot omboeking. De zakenreiziger moet dan een heel nieuw en vaak veel duurder ticket aanschaffen. Alsnog zonde van het geld. Luchtvaartmaatschappijen bieden ook flexibelere tickets aan, met een ander serviceniveau. Flexibele tickets kunnen in de meeste gevallen kosteloos of tegen een gereduceerd tarief worden aangepast. Ik raad daarom iedereen aan om altijd goed te kijken naar de ticketvoorwaarden die bij het tarief horen. Boek je een reis waarbij zeker is dat de afspraak doorgaat? Dan kun je een goedkoop en simpel ticket boeken. Is de afspraak minder zeker, zorg er dan voor dat de voorwaarden goed aansluiten in geval van wijziging of annulering.

Daarnaast kun je ook kosten besparen door juist langer van tevoren een flexibel ticket te boeken, en niet te wachten tot het laatste moment wanneer het vliegtuig bijna vol zit. Wijzigingen kunnen dan op een later moment in veel gevallen kosteloos worden doorgevoerd, zodat alleen de ophoging naar het op dat moment geldende tarief nog betaald moet worden. Vraag ook eens naar de voordelen als je wekelijks of maandelijks een zakenreis moet boeken naar dezelfde bestemming. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden bedrijven met frequente vliegers voordelen die je niet krijgt als je af en toe reist.

Fijne (zaken)reis!

Ellen Geluk is Manager Business Travel bij VCK Travel

Reageer op dit artikel