checklist

Voorkom diefstal

Plannen en organiseren

Wees op je hoede en geef (gelegenheids)dieven geen kans!

Op een beurs, en tijdens de opbouw- en afbouwdagen, lopen veel mensen door de beurshal. Van schoonmakers tot standbouwers, van standbezetting tot bezoekers. Helaas komen er ook mensen die minder goede bedoelingen hebben.

Gouden tips

1) Informeer bij de organisatie wat er aan beveiliging wordt gedaan. Is er bijvoorbeeld bewaking na sluitingstijd?

2) Sluit een goede (beurs)verzekering af.

3) Bij een goede voorbereiding hoort een goede briefing. De standbemanning moet zich bewust zijn dat diefstal mogelijk is en moet alert zijn.

4) Laat de stand nooit onbemand achter, ook niet tijdens opbouw- en afbouwdagen. Niemand zal tijdens afbouwdagen vreemd opkijken als een persoon met een LCD-scherm in zijn armen de beurs verlaat.

5) Zorg voor een afsluitbare ruimte of kast.

6) Monteer kostbare of aantrekkelijke zaken ‘schroefvast’. Zet monitor en laptop vast met een kabel.

7) Plaats premiums, kostbare en diefstalgevoelige producten pas bij de start van de eerste beursdag in de stand en verwijder ze direct na afloop van de beurs. Laat geen waardevolle of onvervangbare zaken achter. Reik je zelf (duurdere) premiums uit? Zorg dan dat ze buiten graaiafstand liggen.

8) Zorg ervoor dat je zelf goed overzicht hebt over de stand. Plaats desnoods kleine waardevolle zaken in een vitrinekastje.

9) Laat geen (persoonlijke) zaken als tassen, fotocamera’s, mobiele telefoons, vertrouwelijke papieren en jassen slingeren.

10) Ook adressen zijn waardevol! Leg ingevulde antwoordkaarten, visitekaartjes en degelijke op een veilige plaats en neem ze na afloop van de beursdag mee.

11) Houd een oogje in het zeil, let ook op andere stands en wees alert op verdachte situaties en personen. Een verdacht persoon bij andermans stand kan ook jouw volgende bezoeker zijn. Hang niet zelf de held uit, maar geef verdachte situaties en signalementen door aan de beursorganisatie.

12) Bekijk je stand eens door de ogen van een dief. Waar zitten de zwakke plekken? Wat behoeft verbetering?

Checklist beurs
Representatief op de beurs
Boek: Veiligheid op het werk
Training: Evenementen organiseren

Reageer op dit artikel