checklist

Relatiegeschenken kopen

Plannen en organiseren

Een relatiegeschenk kies je graag met zorg uit. Denk daarbij aan de volgende zaken:

Een relatiegeschenk kies je graag met zorg uit. Denk daarbij aan de volgende zaken:

1. Doel

Zoek aan de hand van het doel dat je wilt bereiken een artikel of premium. Kies je voor het verkeerde artikel dan kan dat wel eens het tegengestelde effect hebben op de doelgroep en je kunt met de premium de plank volledig misslaan (bijvoorbeeld asbakken bij een gezondheidscampagne).

2. Artwork

Laat je de artikelen door de leverancier drukken, zorg dan voor goed artwork. Vraag de leverancier naar de leveringsvoorwaarden. Besteed je het drukken uit aan derden, informeer dan naar het materiaal en de beste druktechniek. Houd rekening met de mogelijkheden en beperkingen van de techniek. Vermeld bij aanlevering van het artwork altijd PMS-nummers.

3. Extra kosten

Houd rekening met eventuele extra kosten die bij het bedrukken van de artikelen komen kijken, zoals tekenkosten, clichés, start- of orderkosten.

4. Formaat en gewicht

Als het door jou gekozen artikel meegestuurd moet worden bij een direct-mail of door vertegenwoordigers moet worden meegenomen, let dan op de grootte, gewicht en verpakking van het artikel.

5. Export?

Moeten de artikelen uit het buitenland komen of naar het buitenland worden verzonden, laat je dan goed informeren over invoerrechten, exportregels en verzendkosten. Een expediteur kan je er alles over vertellen.

6. Levertijd en voorraad

Vraag de leverancier om levertijden en voorraden. Dit om verrassingen achteraf te voorkomen.

7. Regelgeving

Raadpleeg de specifieke regels en wetgevingen over het geven van relatiegeschenken in je eigen branche.

8. Bestel op tijd!

Of je nu via een catalogus bestelt, een showroom bezoekt of het internet op gaat, zorg ervoor dat je ruim op tijd je bestelling plaatst en maak duidelijke afspraken over levertijden. Zo voorkom je stress bij de leverancier, maar vooral ook bij jezelf.

Wat moet er staan in een reglement over het aannemen van relatiegeschenken?
Waar vind ik richtlijnen voor het opstellen van een gedragscode/interne huisregels?
Boek: De secretaresse als gatekeeper
Training: Inkopen voor managementondersteuners

Reageer op dit artikel