checklist

Werk productiever: vijf tips

Plannen en organiseren

1. Schrijf op wat je morgen wilt bereiken

Wie de dag begint met een plan krijgt meer gedaan. Voorkom doelloze tijdverspilling in de ochtend door de avond ervoor op te schrijven wat je wilt bereiken vandaag.

Het is niet moeilijk. Pak een notitieboek en noteer de drie belangrijkste taken die je de dag erna wilt afronden. Het geeft je de volgende ochtend iets om je bed voor uit te komen en het biedt je direct houvast. Je kunt meteen aan de slag zonder dat je jezelf eerst hoeft af te vragen: Wat zal ik eens gaan doen vandaag?

2. Richt je in de ochtend direct op de vervelendste taak
Ruim in de ochtend direct de vervelendste taak uit de weg. Zodra je op je werk komt begin je direct aan de vervelendste taak op je lijst. Zodra je deze hebt weggewerkt voel je je geweldig, en krijg je veel energie om aan de slag te gaan met de andere taken.

Als je direct weet waarmee je aan de slag kunt kom je erg snel op gang. Waar de meeste mensen rond half 11 pas klaar zijn met het mail-checken en koffiedrinken heb jij al serieus werk verzet!

3. Werk zonder afleidingen
Werk in een omgeving zonder stoorzenders. Schakel je mailbox uit, sluit Facebook af en zet je mobiel op ‘stil’. Door te voorkomen dat je afgeleid wordt werk je superproductief.

4. Durf beslissingen te nemen
Productieve mensen maken keuzes. In plaats van zaken te laten hangen in je mailbox is het slim om direct beslissingen te nemen. Als iemand je vraagt om deel te nemen aan een workshop zijn er twee keuzes: 1. Je doet mee of 2. Je doet niet mee.

Laat het mailtje niet rondslingeren, maar maak een keuze. Hak de knoop door. Doe dit de hele dag door en maak ook keuzes voor anderen (“Laten we hier gaan zitten” in plaats van “Zullen we hier gaan zitten? Mij maakt het niet uit, zeg jij het maar, bij het raam?”). Snelle beslissers zijn zeldzaam, en toch is het een zeer productieve gewoonte die je helpt je werk sneller gedaan te krijgen.

5. Beloon jezelf steeds wanneer je iets hebt voltooid
Telkens wanneer je een taak hebt afgerond is het tijd om jezelf een schouderklopje te geven. Je wordt productiever wanneer je jezelf goed beloont. Het motiveert je om meer gedaan te krijgen.

Spreek met jezelf af dat je pas koffie gaat halen als je deze taak hebt afgerond. Je kunt jezelf ook iets anders beloven. Je staat jezelf bijvoorbeeld pas toe om vanavond naar de film te gaan als je je lijst voor vandaag hebt afgerond.

Als je jezelf nooit echt beloont voor je harde werk, dan is de lol er snel vanaf! Wees trots op jezelf en sta jezelf toe om te genieten wanneer je iets hebt bereikt, je hebt het verdiend!

Bron: SoChicken

Goed voorbereid onderhandelen
Een kwestie van plannen
Hoe word ik nog beter in uitstellen?
Boek: De secretaresse als gatekeeper
Training: Timemanagement

Reageer op dit artikel