checklist

Nooit meer te druk?

Plannen en organiseren

Nooit meer te druk? En altijd de focus op de zaken die ertoe doen?… We weten allemaal wat we moeten doen, en toch laten we vaak na te focussen op de belangrijke dingen waarmee je impact kunt maken. Waarom? En wat doe je eraan?

Nooit meer te druk?

Druk is vermijding

Een van de grootste verleidingen is niet het lanterfanten maar het doen van makkelijke routineklusjes in plaats van complexe taken. Ben je druk, dan voel je je productief. Terwijl je tegelijkertijd de lastige taken vermijdt.

Vermijd de verleiding van drukte

Natuurlijk is het lastig de talloze verleidingen te weerstaan. Mensen met veel wilskracht zijn hier niet beter in dan een ander, maar ze hebben wél krachtige en effectieve gewoonten ontwikkeld. De truc is hier: weet welke verleidingen jou van belangrijk werk afleiden en tref preventieve maatregelen. Zet bijvoorbeeld je e-mailmelder uit en laat (tijdelijk) geen telefoonoproepen door.

Stop met uitstellen

Uitstelgedrag overwin je door in beweging te komen. Heb je een grote klus op je bord liggen, dan zul je merken dat het makkelijker gaat als je maar eenmaal begint. Doorgaan is namelijk veel makkelijker en het geeft heel veel voldoening.

Tips

Slik de kikker

Begin elke dag met een uur zonder mails (zo mogelijk) en focus op je grootste project.

Het juiste doel

Stel jezelf duidelijke, concrete en haalbare doelen. Denk daarbij eerder aan wat je kunt doen dan aan effecten en successen die buiten je controle liggen.

Experimenteren

Traagheidstruc

begin met een grote klus door er een korte, afgebakende periode aan te werken. Dertig minuten bijvoorbeeld. Voor je het weet zit je er helemaal in en maak je vaart.

Herwaarderen

Oefen met het omgaan met negatieve emoties door hun betekenis te herwaarderen. Kijk naar mislukkingen met humor en aanvaard dat je niet perfect bent.

Bron: Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Verdieping

Ook even terugschakelen en focussen op je eigen ontwikkeling? Tijdens de Workshopdagen op 11, 12 en 13 april heb je de keuze uit talloze interessante workshops voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Wat dacht je van nieuwe workshops als:

De kunst van het kiezen
Introversie als kracht
Vastpakken is het nieuwe loslaten

Reageer op dit artikel