nieuws

Audiovisuele presentatie: een vak apart

Plannen en organiseren

Een aantal Nederlandse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het adviseren over audiovisuele hulpmiddelen. Wanneer je ze in een vroeg stadium van de organisatie van een evenement betrekt, kunnen zij je het beste bijstaan met advies.

Een aantal Nederlandse bedrijven kunnen je goed adviseren over audiovisuele hulpmiddelen. Wanneer je dergelijk bedrijven in een vroeg mogelijk stadium bij de organisatie van een evenement betrekt. Deze adviseurs kunnen bijvoorbeeld software ontwikkelen die nodig kan zijn voor de presentaties. Een goede audiovisuele presentatie is een vak apart.

AUDIOVISUELE MIDDELEN

Welke audiovisuele hulpmiddelen kun je gebruiken om een presentatie te verlevendigen of te verhelderen?

  • Powerpoint is een doorgegroeide overheadprojectie. In eerste instantie was het een vrij statisch presentatieprogramma. Nu kunnen de sheets worden opgeluisterd met bewegende plaatjes, terwijl de tekstregels van links en rechts en van boven en beneden komen binnenvallen. Er komen steeds snellere variabelen. Nadeel is dat het programma moet worden bediend met muis of toetsenbord. De oplossing hiervoor is inmiddels gevonden in de vorm van snoerloze muizen en touchscreens.
  • Touchscreen: met een speciale pen tik je het scherm aan en de volgende tekstregel of dia verschijnt.
  • Smartboards zijn hier weer een stap verder: die zijn een combinatie van een whiteboard met die van een Powerpointpresentatie met LCD-beamer. Je schrijft met een speciale stift zonder inkt op het scherm dat in contact staat met de pc. De aantekeningen die op de dia worden gemaakt worden er direct in opgenomen. Bij de volgende dia zijn alle strepen en pijlen weer verdwenen.
  • LCD-beamer: kunstzinnige computerproducties en andere bewegende beelden kunnen worden getransponeerd naar een groter formaat. Er zijn diverse combinaties op de markt. Er zijn ook beamers met videorecorder, zodat de presentatie een afwisseling wordt van statische computersheets en bewegende videobeelden. Je kunt er ook een overheadprojector bij kopen/bestellen, die in feite gewoon een camera is: je kunt je presentatie gewoon op papier afdrukken en onder de camera leggen.
  • Overheadprojector: op de sheets kun je ter plekke eenvoudige informatie bijschrijven. De sheets zijn nauwelijks voor hergebruik geschikt.

Voor meer informaties kun je terecht bij onder andere AVCS, een bedrijf dat gespecialiseerd is in audiovisuele presentaties, en Bright Sight, een communicatiebedrijf dat veel audiovisuele projecten doet.

Reageer op dit artikel