nieuws

Een laser inhuren

Plannen en organiseren

Laser is big business. Bij steeds meer evenementen wordt de laser ingezet als eyecatcher. Het effect van de flinterdunne lichtbundels in diverse uitvoeringen spreekt kennelijk tot de verbeelding. Spektakel en communicatie, wat wil je nog meer?

Laser is big business. Bij steeds meer evenementen wordt de laser ingezet als eyecatcher. Het effect van de flinterdunne lichtbundels in diverse uitvoeringen spreekt kennelijk tot de verbeelding.

De laser is geschikt voor de meest uiteenlopende communicatieve bijeenkomsten, of het nu gaat om de opening van een congres of de lancering van een nieuw product. Benodigdheden: één of meer laserprojectoren, een laser, glasvezelkabels om de laser met de projectoren te verbinden, spiegels, water en krachtstroom. En een verduisterde ruimte natuurlijk.

HOGE ZOLDERING

Het is handig als de zoldering van de locatie redelijk hoog is, maar dat kun je eventueel makkelijk oplossen door het publiek te laten zitten. Je kunt ook een tent huren, die kun je zo hoog en zo donker maken als je wilt. Het is ook mogelijk een lasershow in de open lucht te geven. De lasers worden dan geprojecteerd op een gebouw, een waterscherm of een projectiescherm. De impact wordt nog groter als er aan de show rook- en lichteffecten worden toegevoegd, een waterballet of vuurwerk. Een belangrijk aspect van de lasershow is het geluid: de show wordt op muziek geschreven. Er is dus ook een goede geluidsinstallatie nodig.

NIET GOEDKOOP

Een lasershow is niet goedkoop. Afhankelijk van de locatie, de grootte van de ruimte en het aantal mensen in de zaal lopen de kosten uiteen van 10.000 gulden tot in de tonnen. Het meeste geld gaat zitten in de programmering. Een bedrijf dat de lasershow later wil herhalen hoeft alleen nog maar de apparatuur en de mensen in te huren.

VEILIGHEID

Veiligheid: laserbedrijven zijn min of meer vrij in de veiligheidsnormen die ze zichzelf opleggen. Er is wel een internationale vakvereniging, de ILDA (International Laser Display Association), die de internationale normen als standaard hanteert, maar sanctiemogelijkheden ontbreken. Bovendien zijn lang niet alle producenten hierbij aangesloten. Er zit dus niets anders op dat je van tevoren heel goed te laten informeren en referenties te vragen, als je een laserproducent wilt inhuren.

Reageer op dit artikel