nieuws

Goedkoop en snel door de stad

Plannen en organiseren

Altijd maar gemopper over files en stremmingen in de stad. Op tijd komen lijkt een onmogelijke opgave. Als het aan de Fietsersbond ligt kan iedereen straks voor vijf gulden op de fiets de stad door.

De Fietsersbond (ENFB) wil treinreizigers de mogelijkheid bieden voor een zacht prijsje een fiets te huren. Volgens de bond is de OV-fiets een prima alternatief voor het vervoer per stadsbus, tram, metro en trein-taxi. Het uitgangspunt is dat op elk station voor iedere reiziger een fiets beschikbaar moet zijn. Voor een bedrag van 5 gulden, te betalen via bank- of giropas of de OV-chipkaart, kan de reiziger het rijwiel meenemen en na gebruik terugplaatsen.

De bond wil het systeem binnen vijf jaar invoeren. Zonder subsidie is de OV-fiets niet haalbaar. De overheid zou voor de stallingen moeten zorgen, de markt voor de fietsen. ENFB denkt dat ongeveer 1 procent van de ‘uitstappers’ per dag op een station een huurfiets zal gebruiken. In de loop der jaren zal dit percentage naar verwachting klimmen tot 5. De Fietsersbond denkt met 25.000 fietsen op Nederlandse trein-stations voorlopig genoeg te hebben.

Reageer op dit artikel