nieuws

Inchecken met een blik

Plannen en organiseren

Schiphol voert volgende maand een irisscan in. Zakenreizigers kunnen daarmee door de paspoortcontrole door middel van een blik in de camera.

Schiphol voert volgende maand een irisscan in. Zakenreizigers kunnen daarmee door de paspoortcontrole door middel van een blik in de camera.

PERSOONLIJKE IDENTIFICATIE

Luchthaven Schiphol gaat volgende maand, als eerste luchthaven in Europa, een zogenoemde irisscan invoeren. Van zakenreizigers, die regelmatig vliegen, wordt eenmalig een fotoscan gemaakt, waarbij 240 verschillende herkenningspunten van de iris op een chipkaart worden opgeslagen. De chipkaart wordt gekoppeld aan een betaalde klantenkaart voor frequente reizigers. Met de scan kunnen de reizigers snel door de paspoortcontrole.

De irisscan komt naast de gewone paspoortcontroles in de vertrek- en aankomsthallen. De reizigers hoeven niet meer hun paspoort te tonen, ze werpen een blik in de camera, een computer controleert de iris en kan de persoon meteen identificeren. De reizigers kunnen direct doorlopen.

KLM IS TEGEN

De KLM heeft kritiek geuit op de manier waarop Schiphol de irisscan als identificatiemiddel wil invoeren. De kritiek richt zich vooral op de koppeling van de identiteitscontrole aan een klantenkaart waaraan nog andere voordelen zitten. De KLM vindt de opzet onjuist. De controle van vertrekkende en aankomende luchtreizigers is een overheidstaak die voor iedereen in dezelfde vorm beschikbaar moet zijn. De KLM vreest dat met de irrisscan sluipenderwijs commerciële activiteiten hun intrede doen.

Schiphol werpt tegen dat de luchthaven veel in het project heeft geïnvesteerd en dat een tarief voor de irisscan daarom op zijn plaats is. Bovendien kunnen straks alle reizigers die bereid zijn voor de extra service te betalen van de irisscan gebruik maken.

Reageer op dit artikel