nieuws

Lijst met verdachte hotels

Plannen en organiseren

De laatste tijd is er veel nieuws geweest over legionellabesmettingen in hotelaccommodaties. Het NRC heeft op internet een lijst gepubliceerd van hotels in Europa waar meerdere malen sprake is geweest van legionellabesmetting.

Als je voor je manager een hotelovernachting boekt is het misschien verstandig eens te kijken in de zwarte lijst van het NRC. Deze lijst bevat de namen van hotels in Europa waar zich meerdere malen een legionellabesmetting heeft voorgedaan. Het NRC tekent daarbij wel aan dat het niet in alle gevallen onomstotelijke vaststaat dat de besmetting daadwerkelijk in het hotel is opgelopen.

ANVR VOOR LAATSTE INFORMATIE

De lijst is opgesteld aan de hand van gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, die overigens volgende week met een eigen lijst komt. Op de lijst is vermeld wanneer er voor het laatst sprake was van een besmetting. Wanneer een hotel op de lijst voorkomt wil dat dus niet zeggen dat de situatie nog steeds bedreigend is. Het NRC adviseert je daarom om contact op te nemen met de ANVR om je op de hoogte te stellen van de huidige situatie.

LEGIONELLA

De legionellabacterie bevindt zich in zeer kleine aantallen in de grond en in het (leiding)water, echter in zulke kleine aantallen dat de bacterie normaal gesproken geen gevaar vormt. De Legionellabacterie vormt pas een probleem als zij vermenigvuldigt. Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 25 en 60 °C en als het water langere tijd stilstaat.
Besmetting vindt plaats via de longen. Aangenomen wordt dat de infectie overgebracht wordt door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel). De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico.

Reageer op dit artikel