nieuws

Vliegverkeer vertraagd

Plannen en organiseren

Het afgelopen jaar is de punctualiteit van Europese vliegvelden niet beter geworden: een kwart van de Europese vliegtuigen vertrekt te laat.

Vliegt je manager voor zakenreizen veel binnen Europa? De reistijden kunnen nogal oplopen, want ruim een kwart van de Europese vliegtuigen vertrekt te laat.

VOL LUCHTRUIM

Meer dan een kwart van de vluchten binnen Europa hadden vorig jaar minstens een kwartier vertraging. Met dit nieuws komt de Association of European Airlines (AEA), de organisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen. In 1999 vertrok ruim dertig procent van de vliegtuigen te laat. Dit werd echter voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Kosovo.

De trend is dat het aantal vertragingen groeit. De oorzaak van een structureel probleem in de luchtvaart: vliegvelden en luchtverkeersleiding kunnen de drukte in de lucht niet meer aan.

WACHTEN OF WEGGAAN

Op Zuid-Europese vliegvelden is de ergenis het grootst. Regelmatig veroorzaakt grote chaos bij de verkeersleidingscentra ernstige vertragingen. Passagiers van Turkish Airlines, raken in zestig procent van de gevallen gemiddeld een uur vertraagd. De vliegvelden met het minste oponthoud liggen allemaal in Scandinavië. KLM Kopenhagen komt als beste luchtvaartmaatschappij uit de bus wat vertrekpunctualiteit betreft: vijf procent vertragingen.

SCHIPHOL

Op Schiphol vertrekt bijna dertig procent van de vliegtuigen meer dan een half uur te laat. Met de aankomende vluchten is het beter gesteld: tachtig procent van de toestellen vliegt op tijd.

Het snelst vlieg je vanaf Schiphol met de Finse maatschappij Finnair. Negentig procent van haar vluchten vertrekt op tijd.

Reageer op dit artikel