nieuws

Projectmanagement: mensen enthousiasmeren

Plannen en organiseren

Projectmanagement: mensen enthousiasmeren

Door projectmanagement op te pakken als nieuwe taak, verrijk je je functie en ben je van meerwaarde voor je organisatie. Nancy Wachter, executive assistant/projectmanager: ‘Blijven communiceren is erg belangrijk.’

Naam: Nancy Wachter
Functie: executive assistant/projectmanager
Bedrijf: specialiteitenpapierfabrikant Neenah Coldenhove

“Ik hou me bezig met projecten als verbouwingen, productontwikkeling en overnames. Bij aanvang stellen we een multidisciplinair projectteam samen. We hebben ervoor gekozen om met projectmanagers te werken die niet inhoudelijk betrokken zijn bij een project, omdat je anders te lange vergaderingen krijgt waarin het te veel over inhoudelijke details gaat. Op deze manier kunnen actiepunten en deadlines veel beter in de gaten worden gehouden. Daar zorg ik als projectmanager dus voor. De innovation manager die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van een product zit uiteraard wel in mijn projectteam.
Het projectplan stel ik samen met de inhoudelijke experts op. Hierin zet je onder meer het einddoel en de ijkpunten om dat doel te bereiken, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Als het gaat om productontwikkeling nemen we er ook de businesscase in op. In het plan zet ik verder alle communicatiemomenten. Op die manier worden dat ook actiepunten voor mijzelf. Dat werkt heel goed. Ook als een van de projectleden niet bij een overleg kan zijn, achterhaal ik bij hem de stand van zaken en koppel daar actiepunten aan. Na het overleg geef ik daar dan een terugkoppeling over.”

'Iedereen vindt zijn project het belangrijkst'

'Iedereen vindt zijn project het belangrijkst'

“Natuurlijk zijn er weleens strubbelingen. Soms willen salesmanagers wachten tot een nieuw product er staat, terwijl je je voor die tijd al zou kunnen verdiepen in de markt en klantonderzoek kunt doen. Soms betekent dat voor mij mensen achter de broek aan zitten, de andere keer kun je deadlines beter bijstellen. Ook ik heb niet altijd direct in de gaten hoeveel tijd het kost om de machines waarop de productproeven worden gemaakt, schoon te maken, wat natuurlijk consequenties kan hebben voor de productietijd van een nieuw product. Blijven communiceren is dus erg belangrijk.
Ik ben niet echt van het sturen, maar hanteer een coachende aanpak. Ik probeer mensen te enthousiasmeren en duidelijk te maken dat we allemaal hetzelfde doel hebben. Samen moeten we een succesvol product op de markt zetten dat ons goede afzet gaat opleveren. Ik bedank iedereen ook tussentijds voor zijn inzet en laat zien welke stappen er zijn gezet. Verder moedig ik projectleden aan om de mensen van hun eigen afdeling te blijven enthousiasmeren. Bij langdurige projecten raken mensen soms iets minder gemotiveerd; de kunst is om ze dan toch weer betrokken te krijgen.”

“Projectmanagement zie ik als een kans voor ondersteuners, en vooral directiesecretaresses, om te groeien en als een mooie aanvulling op je werk. Je krijgt een nog bredere blik, een diepere kijk in de keuken van je organisatie. En inhoudelijk raak je nog meer betrokken dan je al bent. Je moet geen solistisch type zijn, maar het leuk vinden om in teamverband te werken, mensen te begeleiden en aan te sturen. Als dat lukt, kun je een project uitvoeren op de manier waarvan jij denkt dat die goed is. En als je een project dan uiteindelijk succesvol afrondt, geeft dat een heel bevredigend gevoel.”

Reageer op dit artikel