tips & tricks

Ben jij een organisatietalent?

Plannen en organiseren

Lees ook

Ben jij een organisatietalent?

Organisatietalent; met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ben jij dat als secretaresse. Jij zorgt ervoor dat je een plan daadwerkelijk uitvoert; je organiseert een evenement, vergadering, relatiedag, congres, workshop, borrel of conferentie. Je weet als geen ander hoe de hazen lopen, aan wie je wat kunt vragen of delegeren en hoe je het project laat slagen. Ontstaat er een probleem? Dan heb jij een oplossing dankzij je visie en zelfstandigheid. Wil je je organisatietalent nog meer laten groeien? Dan kan dat met wat oefening, want kunnen organiseren hangt samen met een groot aantal andere vaardigheden.

In de training Future Proof Professional ga je hier dieper op in.

Vaardigheden

Constructief communiceren

Je hebt anderen nodig als je iets organiseert. Je moet ze tijdig informeren en duidelijk zijn over wat je van ze verwacht. En je houdt ze op de hoogte van de status. Juist nu contact steeds vaker op afstand via telefoon, mail, chat of conference call verloopt in plaats van face-to-face, moet je constructief en effectief overleggen.

Besluitvaardig

Plannen omzetten in daden: daar is besluitvaardigheid voor nodig. Niet te lang blijven wikken en wegen is de kunst.

Oplossingsgericht

Je jongleert dagelijks met een fiks aantal taken en dat kan niet zonder een groot probleemoplossend vermogen. En er gaat altijd wel íets mis. De techniek laat je in de steek, een leverancier staat in de file, iemand is ziek of je wordt anderszins gedwarsboomd. In al dit soort onvoorziene situaties moet je snel een praktische oplossing weten te vinden, en het overzicht bewaren.

Draagvlak creëren

Vooral als je iets nieuws organiseert, is de kans groot dat je op weerstand stuit, omdat mensen de zaak bij het oude willen houden. De kunst is om op tijd draagvlak voor je plannen te creëren door mensen bij je plannen te betrekken.

Soepel samenwerken

Nog maar 25% van alle secretaressen werkt voor één manager, de helft werkt in haar eentje voor meerdere opdrachtgevers en de overige 25% werkt als samenwerkende secretaresse in een groep. En die ontwikkeling zet in rap tempo door! Werken in een team en werken áls team wordt de norm. Dat betekent dat soepel samenwerken steeds belangrijker wordt. Hoe motiveer je anderen? Hoe krijg je ze mee? En hoe delegeer je? Je kunt niet alles zelf doen. Weet welke taken je bij iemand anders kunt neerleggen.

Anticiperen

Echte organisatietalenten anticiperen op mogelijke problemen. Ze denken alles van tevoren uit. In de uitvoering van hun plannen houden ze al rekening met noodscenario’s en verzinnen ze uitwijkmogelijkheden.

Kostenbewust

Wie iets organiseert moet meestal ook de kosten in de gaten houden en houdt zicht op de begroting en het budget.

Benieuwd hoe je scoort als organisatietalent? Doe dan eens de Competentiescan.

Lees ook

Inhoudelijk relatie-evenement organiseren
Vooral doen waar je goed in bent

Verdieping

Je talenten en kernwaarden [Vakbase]
Future Proof Professional [training]
Future Proof Personal [training]

 

Reageer op dit artikel