vraag & antwoord

Binnenkort is een collega 25 jaar bij de zaak. Natuurlijk willen wij haar in het zonnetje zetten. Hoe pak ik dat aan?

Plannen en organiseren

Er zijn zeer veel verschillende manieren om jubilarissen in het zonnetje te zetten. Probeer eerst in te schatten waar je de betreffende persoon blij mee kunt maken. Het gaat er immers om dat hij of zij zich gewaardeerd voelt. Dit kan per personeelslid of per afdeling erg verschillen. Als je merkt dat je collega het […]

Er zijn zeer veel verschillende manieren om jubilarissen in het zonnetje te zetten. Probeer eerst in te schatten waar je de betreffende persoon blij mee kunt maken. Het gaat er immers om dat hij of zij zich gewaardeerd voelt. Dit kan per personeelslid of per afdeling erg verschillen.

Als je merkt dat je collega het leuk vindt dat de familie erbij betrokken wordt, kun je dit gebruiken in je plan. Een receptie/borrel ligt dan het meest voor de hand, maar een andere vorm kan een heel ander sfeertje scheppen, wellicht wat informeler. Denk bijvoorbeeld eens aan een English High Tea met luxe hartige sandwiches en uiteenlopende zoetigheden of een brunch. Afhankelijk van het budget zou je dit in een nabijgelegen leuk restaurant kunnen laten plaatsvinden.

Je kunt ook extra aandacht schenken aan de jubilaris in het personeelsblad. Bijvoorbeeld door een interview (‘Wie is de persoon achter..’) of door iemand iets te laten schrijven over de jubilaris (‘Wat maak je zoal mee als je … jaar bij … werkt’)

Een geschikt geschenk kan soms voor de hand liggen, maar ook erg lastig zijn. Je kunt overwegen de familie te vragen wat de jubilaris wenst. Een persoonlijk cadeau wordt vaak erg op prijs gesteld. Maar je kunt ook denken aan een dagje of
avondje uit (attractiepark of musicalbon) voor de jubilaris met zijn of haar gezin. Dit kan trouwens ook de insteek zijn van het artikel in het personeelsblad.

Je kunt ook overwegen om twee ‘keuzepakketten’ samen te stellen, zodat de jubilaris zelf kan kiezen wat hem of haar het meeste plezier doet. De een vindt een middagje uit met partner of gezin fantastisch terwijl de ander een High Tea meer waardeert.

Vergeet vooral niet om tussen de festiviteiten de directeur of manager een dankwoord te laten uitspreken. Want zonder een persoonlijk bedankje, vallen alle feestelijkheden in het niet.

Met dank aan Lenny Kaarsgaren

Reageer op dit artikel