vraag & antwoord

Feest in crisistijden?

Plannen en organiseren

In een crisissituatie is er een tegenstrijdig belang tussen de interne doelstelling en de externe effecten. Een feest kan een positieve uitwerking hebben: juist aan de vooravond, tijdens of na afloop van een moeilijke periode kan een personeelsfeest het ‘wij-gevoel’ en de motivatie versterken. Toch komt het maar weinig voor, omdat men bang is voor […]

In een crisissituatie is er een tegenstrijdig belang tussen de interne doelstelling en de externe effecten. Een feest kan een positieve uitwerking hebben: juist aan de vooravond, tijdens of na afloop van een moeilijke periode kan een personeelsfeest het ‘wij-gevoel’ en de motivatie versterken.

Toch komt het maar weinig voor, omdat men bang is voor negatieve publiciteit van de pers en negatieve reacties van het personeel, met name als er banen dreigen te verdwijnen.

Kun je dan niets organiseren? Jawel, als het feest maar niet in strijd is met de situatie. Pak het eens helemaal anders aan, zodat iedereen merkt dat er iets aan de hand is. Begin bijvoorbeeld met een formeel gedeelte, in interactieve vorm, zodat medewerkers vragen kunnen stellen. Vier het in het bedrijfspand zelf, in plaats van erbuiten. En huur eens geen artiesten in, maar speur rond naar verborgen talenten in de organisatie zelf. Zo’n feest kan nog leuker zijn! En de medewerkers voelen zich gewaardeerd en begrijpen dat de situatie dwingt tot alternatieven.

Bedrijfsuitje
Evenement organiseren: doelgroep typeren
Onderhandelen over de prijs
Hoe houd ik op een personeelsfeest het alcoholgebruik in de hand?
Wat zijn de voor- en nadelen van collectief vervoer op een personeelsfeest?
Boek: Evenementen en kostenbeheersing
Training: Creatieve evenementenconcepten

Reageer op dit artikel