vraag & antwoord

Mag ik éven mijn aandacht?

Plannen en organiseren

Aandacht. Alles schreeuwt om je aandacht. De assistent anno nu is in staat om heldere, onderbouwde keuzes te maken op basis van haar eigen prioriteiten en niet alleen die van haar manager. Maar de werkelijkheid haalt je daarbij vaak in: je bent inmiddels chronisch druk en gedurende de dag wordt je actielijst alleen maar langer.

Mag ik éven mijn aandacht?

Dan heb je dringend behoefte aan… aandachtsmanagement. Hoe kan dit jouw bijdrage zijn aan de cultuur binnen je organisatie én je eigen voldoening? Peter Vos, trainer van Aandachtsmanagement legt uit.

De formule van Succes

“De formule van Succes is: succes = service en kwaliteit in relatie tot tijd. Gezamenlijk vormen ze de succescriteria voor elk team en elk individu. De kunst is hierin de balans te vinden en je af te vragen: aan wie geef ik mijn aandacht en tijd? En welke kwaliteit stop ik erin? Het gaat erom dat je hierin zelf je keuzes maakt.

Service: verleen je aan interne en externe klanten, je collega’s
Tijd: productiviteit, efficiency, effectiviteit, doelgerichtheid, de juiste dingen slim doen
Kwaliteit: je tijd besteden aan de juiste mensen en de juiste werkzaamheden. En dat slim doen. Waar wil je meer of juist minder tijd aan geven?

De drie ‘evergreens’ Service, Kwaliteit en Tijd grijpen in elkaar, en het gaat om het midden: de kern. Daar behaal je succes. Daar vallen de drie begrippen samen, daar zie je of iets werkt of niet. In de kern draait het om Verantwoordelijkheid, Loyaliteit en Initiatief.

Vragen over aandacht

Vragen die je jezelf kunt stellen en waarmee je ook in de training aan de slag gaat:

Tijd
Ben ik in staat mijzelf te managen?
Weet ik dat ik anderen niet kan veranderen?
Kan ik leren anders te reageren?

Relaties
Wie geven mij energie?
Wie trekken energie bij mij vandaan?
Wat doe ik hieraan doen?

Kwaliteit
Wat is kwaliteit voor mij?
Ben ik misschien te perfectionistisch?
Kan ik dat veranderen?

Verantwoordelijkheid
Waar ligt mijn verantwoordelijkheid?
Wat kan en wil ik dragen?
Voel ik mij verantwoordelijk voor alles?

Initiatief
Hoe staat het daarmee?
Wat gebeurt er als ik initiatief neem?
Neem ik te veel of te weinig initiatief?

Loyaliteit
Hoe loyaal ben ik?
Ben ik te loyaal?
Lijkt het op blinde volgzaamheid?
Durf ik nee te zeggen? Of iets ter discussie te stellen?

Verdieping

In de training Aandachtsmanagement (voorheen: Timemanagement) leer je je bewust te worden van je eigen gedrag, werkgewoontes, systeem en planning en hier ga je zeer praktisch mee aan de slag.

Reageer op dit artikel