vraag & antwoord

Hoe overleef je de kerstborrel?

Plannen en organiseren

Nog even en dan is het zover: de langverwachte kerstvakantie breekt aan! Heerlijk luieren en dagen doorbrengen met familie en vrienden. Maar voor het zover is, moet je eerst nog gaan borrelen met collega’s… Zo overleef je de kerstborrel.

Hoe overleef je de kerstborrel?

1. Zoek een strategische positie vlak bij de bar met hapjes

Op die manier ben je altijd voorzien van lekker eten. En mocht je uitgepraat raken met je gesprekspartner, dan kan je altijd nog een gesprek beginnen over het hoge culinaire gehalte van de hapjes en welke ingrediënten er allemaal wel niet in zitten.

2. Drink niet teveel

Tenzij je heel goed tegen alcohol kunt natuurlijk. Maar niemand zit te wachten op een aangeschoten collega en zelf wil je ook niet dat je het komende jaar bekend staat als ‘die ene rare die wel heel enthousiast aan het dansen was op de kerstborrel’.

Toch een kater de volgende dag? Doe dan je voordeel met deze tips. 

3. Bekijk deze leuke infographic

Christmas party survival guide

4. Draag glitters en pailletten (of een kersttrui)

Is de kerstborrel na je werkdag, maar heb je geen zin om de hele dag rond te lopen in een leuke, maar enorm knellende jurk? Leuk je werkkleding dan op door te variëren in materiaalgebruik, zo tipt imago-adviseur Fiona de Koning. Draag bijvoorbeeld een rok of broek met een top met pailletten of kies een blouse van glanzend materiaal of met een feestelijke print. Staat leuk en je hoeft je niet de hele dag lichtelijk oncomfortabel te voelen.

P.S. Als je echt de coolste collega van het jaar wil zijn: draag een foute kersttrui. Alleen als het kan binnen je bedrijf natuurlijk.

5. Bereid je voor op small talk

Met een beetje mentale voorbereiding kun je die gesprekken over koetjes en kalfjes met collega’s die je amper kent heel wat beter aan. Jocelyn Rebbens geeft je hier tips voor het voeren van gesprekken met iedereen.

6. Wat je ook doet, wens niemand een ‘prettig uiteinde’

.. want dat is gewoon de raarste uitdrukking ooit. Zeg alsjeblieft iets als ‘fijne jaarwisseling’ of ‘fijne feestdagen!’ (neem je kerst ook meteen in één klap mee).

7. En if all else fails: Doe net of je heel druk bent met je mobiel

Hoe deden mensen dat toch vóór de smartphones bestonden? Naast een onmisbare bron van communicatie is de telefoon voor velen van ons ook een handig middel om a) aan een vergadering te ontsnappen (‘ik moet deze echt even opnemen’) of b) te ontsnappen aan sociaal ongemakkelijke momenten met lange stiltes. Met je telefoon in je hand ben je niet die persoon die alleen en ongemakkelijk in een hoekje staat, maar de drukke werknemer die zelfs op de kerstborrel nog in charge van haar mailbox is. Weten je collega’s veel dat je gewoon door je fotogalerij zit te scrollen of een nood-appje stuurt naar je zus (‘Help! Saaiste kerstborrel ooit!’)

Reageer op dit artikel