blog

Met een moeder die fulltime docent was en een vader die fulltime thuis was om voor mijn broer en mij te zorgen, heb ik een bijzondere start gemaakt. Zeker in die tijd, zo’n dertig jaar geleden, keken mensen er toch van op als moeders niet thuis waren bij de kinderen. Ik merk dat ik het […]

Rolmodel

Met een moeder die fulltime docent was en een vader die fulltime thuis was om voor mijn broer en mij te zorgen, heb ik een bijzondere start gemaakt. Zeker in die tijd, zo’n dertig jaar geleden, keken mensen er toch van op als moeders niet thuis waren bij de kinderen. Ik merk dat ik het werkethos van mijn moeder heb, de drang om buitenshuis aan de slag te zijn, me te verdiepen en verbreden. Tegelijk wil ik voor mijn eigen twee kinderen het veilige huis creëren waar mijn vader voor zorgde.

Dat botst, helemaal nu ik en wij allemaal 24/7 bereikbaar kunnen zijn via smartphones, tablets en laptops. Voor sommigen werkt het door elkaar lopen van werk en privé goed, anderen houden liever een strikte scheiding aan. Punt is hoe je balans houdt tussen je job en thuis, zonder schuldgevoel en zonder één van de twee tekort te doen. Veel hangt af van de organisatie waar je werkt, en van degenen die je ondersteunt, maar vergeet niet dat je zelf ook wat in de melk te brokkelen hebt. Wie weet gaat het je al perfect af. Daarbij kan Het Nieuwe Werken juist helpen bij het beter combineren van werk en privé – als je er maar goede afspraken over maakt met elkaar.

Inmiddels bestaat Management Support Magazine al meer dan dertig jaar. Begin jaren tachtig had niemand nog gehoord van Het Nieuwe Werken, computers waren peperdure rekenmachines voor nerds en draagbare telefoons alleen voorbestemd voor het leger of medisch specialisten. Inmiddels is iedere secretaresse en managementondersteuner thuis in de digitale wereld en behendig met de tools die beschikbaar zijn. Met Sharepoint, Dropbox en andere cloudtoepassingen kunnen de meeste van jullie goed uit de voeten. Het vak verbreedt en verdiept zich, verantwoordelijkheden nemen toe, zelfredzaamheid en zelfsturing zijn broodnodig. En dan is het leuk om een kijkje in de keuken te nemen bij iemand anders, rolmodellen te vinden, kijken hoe iemand anders het werk regelt, er iets van mee te pakken. Een voorbeeld om je aan vast te houden, tegenop te kijken, en op geheel ‘eigen wijze’ in je eigen leven in te passen.

Wellicht leuk om daar eens bij stil te staan tijdens de komende feestdagen! Wie is jouw grote voorbeeld?

Reageer op dit artikel