blog

And… action! Video-interviews

Persoonlijke ontwikkeling

Een beetje spelen, net als vroeger, hoe leuk is dat als je aan het leren bent? Hoofdredacteur Vera Bot ervoer het toen ze de afgelopen weken voor het eerst video-interviews maakte.

And… action! Video-interviews

Tien jaar was ik en ik stond op een parkeerplaats in Zuid-Frankrijk. De lucht boven het asfalt trilde van de hitte en mijn shirt plakte aan mijn rug. De cicaden in de pijnbomen en platanen tsjirpten alsof hun leven ervan af hing. In mijn hand hield ik een microfoon, met draad, die verbonden was met de camera die mijn vader op zijn schouder torste. Ik voelde me heel groot en serieus. Ik ga een interview doen, dacht ik opgewonden en drukte mijn pet wat vaster op mijn hoofd.

Ik wachtte tot mijn moeder met boodschappenwagen de ijskoude Intermarché uit zou wandelen. Intussen had zich om ons heen een menigte verzameld. Je zag de mensen denken: wat is hier aan de hand? Met de armen over elkaar bekeken ze de ‘cameraploeg’. Daar kwam mijn moeder. In de honderd meter die ze aflegde van de schuifdeuren tot waar wij stonden, begon het zweet op haar voorhoofd te parelen. Ik wierp een snelle blik in de wagen. Een pak pistache-ijs, Oasis-sap en kistjes perziken. ‘Bonjour!’ riep ik. ‘Mag ik wat vragen… Wat heeft u allemaal gekocht?’

Plezier in leren

Daar zal het wel ontstaan zijn, het stellen van vragen en de rush die je voelt met een microfoon in je hand. Het was zo leuk en grappig om te doen. Toen ik de microfoon vast had tijdens de Management Support Workshopdagen voor korte interviews met onze trainers en deelnemers, viel hetzelfde plezier over me heen. Het was alsof ik mocht spelen, net als vroeger.

Pas later, na de interviews, kwam ik mijn eigen muggenziftende zelf weer tegen. Het kader was niet goed! Ik stelde niet de perfecte vraag! Was het geroezemoes op de achtergrond niet te erg? Wat klonk mijn stem gek. Had ik niet zus, had ik niet zo… Om gek van te worden.

Growth mindset

Zo spraken meerdere trainers over de fixed mindset en growth mindset, en de rust die een growth mindset brengt, namelijk: je leert al doende. Toen schoot me ook ineens een citaat van Salvador Dalí te binnen: Have no fear of perfection, you will never reach it.

Waarna ik dacht: in de montage kun je óók nog heel veel doen… Ook weer iets nieuws, monteren. Spelend leren, hoe mooi is dat?!

Het resultaat (alle video’s) kunnen jullie hier bekijken:

Aftermovie Workshopdagen 2018:

Impressie Summerclass Werken aan je werkgeluk

Vera Bot
hoofdredacteur

Reageer op dit artikel