checklist

Succesvol solliciteren

Persoonlijke ontwikkeling

Op gesprek? Tips voor een goede voorbereiding en presentatie.

Lees/leef je in het bedrijf in
Zoek op internet, kijk op de website van het bedrijf of vraag informatie aan (bijv. bij de Kamer van Koophandel). Verdiep je in de branche, strategie, structuur, producten, werkwijze, vestigingen, etc.

Weet wat je wilt zeggen
Denk vooraf na over wat je graag kwijt zou willen over jezelf, je prestaties, goede eigenschappen, mogelijke waarde voor het nieuwe bedrijf, concrete en unieke vaardigheden etc.

Weet wat je wilt vragen
Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Neem dus actief deel aan de conversatie. Voor jou is het sollicitatiegesprek een mogelijkheid om meer te weten te komen over het bedrijf, de cultuur, de inhoud van de functie, doorgroei-/opleidingsmogelijkheden, geschiedenis en toekomstplannen van het bedrijf etc. Vergeet niet dat de baan ook bij jou moet passen!
 
Bereid je voor op mogelijke vragen
Veel gestelde vragen zijn bijvoorbeeld:

• Waarom wil je van baan wisselen?
• Waarom wil je bij ons bedrijf werken/deze baan?
• Wat zijn je verwachtingen van dit werk?
• Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
• Wat zijn jouw beste/slechtste (te verbeteren) eigenschappen?

Wees ruim op tijd
Zorg dat je op tijd bent! Ga dus op tijd van huis weg en neem een bus of trein eerder. Plan vooraf
de route, welke afslag, tram of bus je moet nemen, etc. Als je een kwartiertje te vroeg vertrekt hoef je je niet te haasten. Kom je te vroeg aan dan heb je even tijd om tijdens het wachten te ontspannen en het bedrijf, de sfeer en de medewerkers te observeren.

Niet vergeten
Neem het telefoonnummer en de (correcte!) naam van de contactpersoon mee met wie je de afspraak hebt. Bij vertraging kun je hem/haar dan tijdig informeren.Neem je eigen cv mee, vaak wordt dit als leidraad gebruikt bij het gesprek. Ook kun je eventuele getuigschriften, diploma’s en/of andere belangrijke documenten meenemen. En vergeet je agenda niet!

Maak een goede eerste (en tweede) indruk
Zorg voor een representatief en verzorgd uiterlijk, ook als je solliciteert bij een minder formeel bedrijf.Houd je antwoorden kort en zakelijk, let op je houding. Rook niet, ook niet als de ander dat wel doet.

Wees eerlijk, wees jezelf
Geef eerlijk antwoord. Vertel op een positieve manier over fouten of negatieve aspecten; vertel bijvoorbeeld wat je ervan geleerd hebt.

Begin niet over geld en arbeidsvoorwaarden
Verkoop in eerste instantie jezelf door duidelijk te maken wat je kunt betekenen voor je nieuwe werkgever. Is deze geïnteresseerd dan komt er vanzelf een aanbod waarover je kunt gaan onderhandelen.

Na het gesprek
Maak meteen na het sollicitatiegesprek aantekeningen: namen en functies van de mensen die je hebt ontmoet, informatie die je hebt ontvangen over de functie, voorlopige afspraken. Noteer ook wat goed ging en wat niet. Zo.n analyse kan je helpen bij vervolggesprekken of volgende sollicitaties.

Vacaturebank
Gratis e-book Solliciteren… doe je zo!
Vragen op het sollicitatiegesprek
Solliciteren: online netwerkprofiel
Structuur sollicitatiegesprek

Reageer op dit artikel