checklist

Zakelijke representatie – een stappenplan

Persoonlijke ontwikkeling

Je representatief kleden? Lees hier het advies van Pauline van Ellinkhuizen.

Stel: je baas spreekt de wens uit dat jij je voor je functie representatiever moet kleden. Hoe ga je daar dan mee om? En zet hij daar dan ook een representatievergoeding tegenover? Mooi hoeft niet duur te zijn, maar je hebt maar één budget waarmee je alles moet doen.

Veel werkgevers geven hun werknemers een vergoeding om er representatief uit te zien. Jij bent immers het visitekaartje van het bedrijf. Het is dus erg belangrijk dat je goed gekleed voor de dag komt.

Advies van stylist en coach Pauline van Ellinkhuizen is: ‘Pak je zakelijke garderobe structureel aan. Investeer weloverwogen in jezelf. Dit biedt je op termijn de meest bevredigende invulling van je zakelijke garderobe en zal je veel zelfvertrouwen geven.’ Zij ziet dit als een stappenplan in uiterlijke communicatie en bewustwording:

Stap 1

Investeer tijd en aandacht aan de basis: een persoonlijk stijl- en kledingadvies voor je zakelijk functioneren.

Stap 2

Op basis van dit advies neem je kritisch je bestaande zakelijke garderobe onder de loep en kies je hieruit de goede stukken. Daarna vul je gericht aan wat nodig is om effectief te kunnen mixen en matchen met wat je al hebt.

Stap 3

Je investeert weloverwogen in 1 basisoutfit per seizoen. Voor deze basisoutfit kies je voor een goede kwaliteit en trek je dus een reëel budget uit. Je kiest voor een vlotte eigentijdse stijl die bij je past, maar investeert niet in ál te trendy. Deze combi moet immers langer mee.

Stap 4

Je gaat op zoek naar mooie shirtjes, truitjes en blouses in uiteenlopende combinatietinten uit jouw persoonlijk kleurenpallet. Deze zorgen ervoor dat je dezelfde basisoutfit steeds anders kunt combineren.

Stap 5

Kies de juiste accessoires. Hieronder vallen sieraden en sjaals, maar ook schoenen, laarzen en ceintuurs. Als je weet welke kleuren jou doen stralen, is het automatisch heel eenvoudig om bijpassende accessoires (kleur, materiaal en stijl) uit te zoeken.

Stap 6

Bekijk kritisch je figuur en schaf daarop de juiste bh’s en slips aan. Door het juiste ondergoed te dragen, staat een outfit vaak nog mooier. Dit geldt ook voor kousen of panty’s.

Resultaat: een uitgebalanceerde zakelijke garderobe, voor elke gelegenheid in te zetten en geschikt om veel mee te combineren.

‘Nu kan je je af en toe permitteren om een ‘onverstandige’ aanschaf te doen op kledinggebied. Daar versta ik een echt mode item onder, waarvan je instinctief weet dat het noch kwalitatief, noch qua modebeeld lang zal meegaan. Maar dat zo heerlijk even die behoefte bevredigt aan iets nieuws en aparts. Gun dit jezelf en geniet ervan! Maar besteed er niet te veel geld aan, want het is geen blijvertje in je kast…’

Checklist kledingadvies
Een succesvol zakelijk uiterlijk
Boek: Innerlijk talent, uiterlijke presentatie
Training: Innerlijk talent, uiterlijke presentatie

Reageer op dit artikel