checklist

Top 10 van vaagste woorden in vacatureteksten

Persoonlijke ontwikkeling

Vacatureteksten staan vol met lege begrippen, clichés en standaardzinnen. Bureau Tekstridder en Bureau de Uitkomst deden onderzoek naar 40.000 advertenties voor hoger opgeleid personeel en haalden er de 10 vaagste, nietszeggende termen uit.

1. Actief: Grote onzin natuurlijk. Welk bedrijf is nu op zoek naar een passieve luiaard? Toch benadrukt 30% van de advertenties de actieve werknemer.

2. Resultaatgericht: Nauw verwant aan de actieve sollicitant is de resultaatgerichte of doelgerichte sollicitant. In een kwart van de advertenties wordt deze open deur ingetrapt.

3. Flexibel: Vaak een verzachtend woord voor bereidheid tot overwerk of het doen van allerlei vervelende klusjes (‘overige voorkomende werkzaamheden’). Vraag bij onduidelijkheid op het sollicitatiegesprek (of beter nog: telefonisch, voordat je je brief schrijft) wat men precies bedoelt. Zoeken ze iemand die niet zeurt over overuren of moet je je als kandidaat snel aanpassen aan veranderende omstandigheden?

4. Innovatief: Dit is een nieuw modewoord dat door het vele gebruik zijn kracht en betekenis verliest. Vraag door wat men bedoelt: zoekt men een creatieve medewerker die oplossingen voor problemen bedenkt of iemand die vernieuwingen doorvoert?

5. Dynamisch: Wat betekent een dynamische werkomgeving? Rommelt het in het bedrijf? Of probeert men zo duidelijk te maken dat er alleen plaats is voor jonkies?

6. Complex: Werken aan complexe vraagstukken, wat doe je dan eigenlijk? Waarom is iets complex? Is er zoveel gereorganiseerd dat niemand precies meer weet hoe de lijnen lopen? Of is er een lastig ‘politiek speelveld’?

7. Proactief: Zo mogelijk nog erger dan actief. Actiever dan actief wordt proactief. Wat betekent dit? Wil men een medewerker die initiatief toont of iemand die geen telefoonangst heeft? Of zoekt men iemand die met lef op personen in de organisatie afstapt?

8. Gedreven: Een gedreven persoon is iemand die door een sterke innerlijke drang gestuwd wordt, maar waartoe moet die drang leiden? Tot het leveren van bovenmenselijke prestaties? Tot perfect werk?

9. Klantgericht: Ook een open deur. Er is geen bedrijf dat volstrekt klantongericht is. Vraag of ze specifieker kunnen zijn.

10. Competentie: Iedereen heeft tegenwoordig competenties, kerncompetenties of core competences. Maar verwijzen deze competenties naar kennis of vaardigheden, ervaring of opleidingsniveau? Of inzicht, bevoegdheid, houding of gedrag?

Kijk voor relevante vacatures op onze vacatureportal.
Download het gratis E-book Solliciteren… doe je zo!
Voorbeeldbrief sollicitatie
Training: Persoonlijke effectiviteit voor secretaressen

Reageer op dit artikel