checklist

Ben ik in balans?

Persoonlijke ontwikkeling

Zo nu en dan is het heel zinvol om eens stil te staan bij de balans in je leven. Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen welke balans jij in je leven gecreëerd hebt.

Als je de onderstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, heb je een houding en gewoontes ontwikkeld die voor balans zorgen.

  1. Kijk ik gewoonlijk uit naar mijn werkdag? Heb ik zon om op te staan en aan het werk te gaan, en voel ik me meestal aan het eind van de dag voldaan over wat ik gedaan heb?
  2. Heb ik hetzelfde enthousiasme voor een weekend en andere dagen dat ik niet hoef te werken? Heb ik eenzelfde interessant en boeiend leven buiten mijn werk?
  3. Voel ik eenzelfde hartstochtelijke belangstelling voor andere zaken als voor mijn werk, zoals bijvoorbeeld golf, schilderen, langeafstandslopen of tuinieren?
  4. Heb ik een aantal echte vrienden met wie ik zeker vijf of zes keer per jaar mijn tijd doorbreng en die niet  verbonden zijn met mijn werk?
  5. Geef ik voorrang aan tijd die ik bewust wil doorbrengen met partner en kinderen, waarin we samen iets plannen, zodat we ons erop kunnen verheugen, vervolgens samen iets doen om er daarna samen met plezier aan terug te denken?
  6. Lukt het me om elke dag een aantal korte leuke momenten te creëren waarop ik plezier heb? Gedraag ik me beroepshalve op een makkelijke ontspannen wijze en moedig ik anderen aan om met mij plezier te hebben?
  7. Denk ik regelmatig na over wat voor mij de zin van het leven is?

Plezier in je werk
Wat is de balans tussen privé en werk?
Test de balans tussen privé en werk
Boek: Kernkwaliteiten
Training: Effectief assertief

Reageer op dit artikel