checklist

Negen tips voor een goed cv

Persoonlijke ontwikkeling

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Bedenk dan dat een recruiter vaak een eerste selectie maakt op basis van de cv’s die hij of zij ontvangt.

Zo worden de reacties eruit gezeefd die absoluut niet voldoen aan de minimumeisen. Daarom is het cruciaal dat je cv een actueel beeld van jou geeft dat men er in één blik uit kan halen. Negen tips:

 1. Wat noem je?
  Begin altijd met het noemen van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd). Vermeld daarna in elk geval wat je werkervaring tot nu toe is en welke opleidingen je hebt gevolgd. Hierbij kun je het best in omgekeerd chronologische volgorde te werk gaan. Begin dus met het noemen van je laatste opleiding en je laatste baan.
 2. Eerste persoon enkelvoud
  Cv’s moeten in de eerste persoon enkelvoud geschreven zijn. Je vertelt immers iets over jezelf. Houd het persoonlijk en schrijf geen zinnen als: ‘Martine is commercieel sterk en zeer creatief, ze heeft een proactieve houding en toont veel initiatief.’ Verander zulke zinnen in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief.’
 3. Eerst werkervaring of opleiding?
  Het is een vraag die veel werkzoekenden bezighoudt: noem je op je cv eerst je opleidingen of eerst je werkervaring? Dat ligt er maar helemaal aan hoelang je al werkt. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je opleidingen. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt echter belangrijker dan je opleiding. In dat geval begin je dus met je werkervaring.
 4. Spits je cv toe op de vacature
  Gebruik geen standaard-cv dat je gebruikt voor elke vacature waar je op reageert. Stem bij elke sollicitatie je cv af op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert.
 5. Benoem je succes
  Vertel niet alleen waar je werkzaamheden uit bestonden bij je vorige werkgever, maar laat ook weten in hoeverre je daarin geslaagd bent. Werk je bijvoorbeeld in sales? Vermeld dan voor hoeveel omzet je hebt gezorgd, of hoeveel procent je gemiddeld boven je target zit.
 6. Gebruik trefwoorden
  Als je jouw cv online zet, doe je er verstandig aan gebruik te maken van trefwoorden. Heeft jouw functie binnen het bedrijf waar je werkt een andere titel dan gangbaar is binnen de branche? Kies er dan voor die laatste titel te gebruiken, zo heb je veel meer kans dat een recruiter je cv vindt. Ga ook creatief om met woorden. Als je bijvoorbeeld een bepaald diploma nog niet hebt, maar wel van plan bent de betreffende opleiding te gaan volgen kun je die noemen op je cv zodat werkgevers je ook op dat trefwoord kunnen vinden.
 7. Wees creatief
  Recruiters krijgen elke dag stapels cv’s onder ogen. Zorg ervoor dat dat van jou opvalt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een opvallende opmaak. Ben je op zoek naar een functie als webredacteur? Geef je cv dan bijvoorbeeld een lay-out van een nieuwswebsite.
 8. Niet te lang
  Je komt soms cv’s tegen die uit maar liefst vijf pagina’s bestaan. Degene die zo’n lang cv schrijft, denkt misschien dat hij op deze manier duidelijk maakt dat hij veel kan en veel ervaring heeft, maar de kans dat een recruiter zijn cv überhaupt in zal kijken is bijzonder klein. Een recruiter krijgt per sollicitatie soms wel honderden brieven en wil in één oogopslag kunnen zien of iemand geschikt is of niet. Hij heeft absoluut geen tijd voor ellenlange autobiografieën. Duidelijk maar kort is het beste, probeer het op twee A4’tjes te houden.
 9. Laat je cv nalezen
  Iedereen maakt weleens een type- of spelfout, maar in je cv staat het bijzonder slordig en het is voor veel recruiters een reden om iemand af te wijzen. Let dus op je spelling en laat je cv altijd door iemand anders nalezen.

Bron: Monsterboard.nl

Solliciteren: online netwerkprofiel
Succesvol solliciteren
Voorbeeldbrief Solliciteren
Boek: Solliciteren… doe je zo!
Training: Jaarcongres Verandermanagement

Reageer op dit artikel