checklist

De secretaresse als manager

Persoonlijke ontwikkeling

Je hebt je sporen als secretaresse inmiddels verdiend.

In de loop der jaren ben je uitgegroeid tot een soort wandelende encyclopedie en ben je het vaste aanspreekpunt geworden voor jouw groep als er afdelingsoverschrijdende zaken in het bedrijf moeten worden besproken.

Het duurt dan ook niet lang meer of de directie biedt jou de kans om officieel leidinggevende van het secretariaat te worden. Het is natuurlijk erg fijn als jouw kwaliteiten worden erkend en je de kans krijgt je carrière een andere wending te geven, maar het is geen beslissing die je zomaar even neemt. Er komt veel kijken bij een dergelijke verandering.

Welke competenties heb je nodig om leiding te kunnen geven aan een secretariaat?

  • Communicatie is uiteraard belangrijk. Je bent in staat je zowel mondeling als schriftelijk in begrijpelijke en correctie taal uit te drukken en je bezit overtuigingskracht.
  • Je straalt een natuurlijk leiderschap uit en je kunt op een flexibele manier richting en sturing geven, waarbij samenwerken voor jou een vanzelfsprekendheid is.
  • Uiteraard ben je sterk in plannen en organiseren, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de groep als geheel, en je durft te delegeren zonder de voortgangscontrole over te slaan.
  • Je bent in staat realistische beoordelingen te maken van situaties, vanuit een zo neutraal mogelijke houding en je weet op een creatieve manier oplossingen voor problemen te vinden, waarbij je de belangen van alle partijen laat meewegen.
  • Je kunt je losmaken van de dagelijkse praktijk en tijd nemen voor het formuleren van een visie en het langetermijnbeleid voor jouw afdeling, waarbij je interne en externe ontwikkelingen meeneemt in je besluitvorming.
  • Je kunt deze visie ook uitdragen naar de groep en je medewerkers in je enthousiasme laten delen.
  • Initiatief nemen is voor jou de normaalste zaak van de wereld en je weet de mensen om je heen te motiveren om het beste uit zichzelf te halen.
  • Je bent besluitvaardig, hebt een groot aanpassingsvermogen, je bent gedisciplineerd, stressbestendig en je hebt de moed om ook af en toe minder aardige beslissingen te nemen. 

Van collega naar baas
Leiderschapsstijlen
Quiz leidinggevende kwaliteiten
Boek: Instrueren en motiveren
Training: Optimaal communiceren voor een vlekkeloze samenwerking

Reageer op dit artikel