checklist

Go with the flow

Persoonlijke ontwikkeling

Het meest ultieme hier-en-nu-gevoel dat je kunt bereiken, is flow. Flow is een mentale toestand waarbij alles vanzelf loopt.

Je verliest je in een activiteit en hebt niet eens meer door hoeveel tijd er verstrijkt of wat er buiten die activiteit gebeurt. In een staat van flow kun je in één keer heel veel gedaan krijgen.

De Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar flow. Volgens hem zijn er acht kenmerken van flowmomenten.
Om een en ander concreet te maken, staat er bij elk kenmerk een voorbeeld dat gaat over het maken van notulen.

Een helder doel hebben
Om flow te bereiken moet je weten wat je aan het doen bent en waarom. De activiteit heeft een doel waarvan het direct duidelijk is wanneer je het bereikt hebt.
Voorbeeld:
Bij het maken van notulen is het heldere doel simpelweg om van je aantekeningen een leesbaar geheel te maken.

Directe feedback hebben
Directe feedback betekent dat je direct kunt zien of iets goed of slecht is.
Voorbeeld:
Bij het schrijven van notulen zie je direct wat je op papier zet en kun je lezen of dat er helder en correct staat.

Balans tussen vaardigheid en uitdaging
De activiteit die je aan het doen bent, moet uitdagend voor je zijn, maar nog wel binnen je vaardigheden passen. Als het te gemakkelijk is, raak je verveeld en als iet te moeilijk is, raak je gefrustreerd.
Voorbeeld:
Notulen maken is bijvoorbeeld uitdagend als het onderwerp ver van je bed ligt of je de notities van anderen moet gebruiken.

Diepere concentratie
Als je flow eenmaal hebt bereikt, gaat concentratie automatisch. Om het te bereiken, moet je echter al behoorlijk geconcentreerd zijn. Het gaat nooit lukken als je ergens maar half mee bezig bent.
Voorbeeld:
Bij het uitwerken van notulen moet je je niet laten afleiden door je collega’s.

In het moment zijn
Dit is de directe vertaling van in het hier en nu zijn. Als je flow bereikt, ben je dus helemaal in het hier en nu.
Voorbeeld:
Behandel bij het maken van de notulen je notities per regel en ga niet bedenken hoe je het laatste agendapunt gaat opschrijven.

Controle is geen probleem
Als je nog actief bezig bent om de controle ergens over te hebben, ben je nog niet genoeg met de activiteit zelf bezig. Het is dus belangrijk om de controle los te durven laten. In een staat van flow is controle niet meer relevant, omdat dingen vanzelf lopen.
Voorbeeld:
Denk geen dingen als: ik hoop dat deze notulen goed genoeg zijn, maar blijf gewoon bezig.

Andere beleving van tijd
Ook als je nog bezig bent met hoe laat het is of wanneer je iets af moet hebben, ben je nog niet genoeg bezig met de activiteit zelf. Overigens helpt het gevoel van een naderende deadline sommige mensen wel om flow te bereiken. Maar op de klok kijken haalt je gegarandeerd uit de flow.
Voorbeeld:
Je werkt de notulen in een ruk uit en denkt dat je daar twee uur voor nodig hebt gehad, terwijl je maar één uur en twintig minuten bezig bent geweest.

Loslaten van je ego
Ten slotte is flow een staat waarin je niet meer bezig bent met jezelf of met wat anderen van je vinden. Voor als dit soort gedachten is geen ruimte als je in flow bent. Je bent immers helemaal bezig met de activiteit, niet met jezelf.
Voorbeeld:
Gewoon focussen op die notulen dus.

Enthousiasme werkt!
Ontdek je kernkwaliteiten
Negen tips om meer rust te creëren
Boek: Inspelen! Improviserend communiceren
Training: Persoonlijke effectiviteit

Reageer op dit artikel