checklist

De snelste weg naar ontslag

Persoonlijke ontwikkeling

De meesten van ons beginnen aan een baan met de beste bedoelingen. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat er ooit ontslag zou kunnen dreigen.

Dat is immers alleen iets voor mensen die hun best niet doen of worden betrapt op diefstal. Toch? Fout! De weg naar ontslag is sneller bewandeld dan je denkt. Als je je baan wilt behouden, kun je maar beter oppassen. De valkuilen:

 1. Liegen op je cv
  Bijna iedereen dikt wel eens iets aan op zijn of haar cv, maar eerlijkheid duurt het langst, en dat geldt in dit geval letterlijk.
 2. Op het werk naar een nieuwe baan zoeken
  Ga er maar van uit dat de IT-afdeling je computer monitort. Ga dus niet op je werk op zoek naar een andere baan, maar doe dat in je vrije tijd.
 3. Roddelen
  Je weet nooit wie er aan de andere kant van de kast staat mee te luisteren als je sappige roddels over je collega’s aan het vertellen bent. Het verspreiden van roddels kan je niet alleen iemands vertrouwen kosten, in het ergste geval kan het ook het einde van je baan betekenen.
 4. Privételefoontjes voeren
  Natuurlijk voert iedereen wel eens een privételefoongesprek, en daar is over het algemeen ook niks mis mee. Sla je hier te ver in door, dan heb je binnen de kortste keren zeeën van tijd om persoonlijke telefoongesprekken te voeren als je zonder baan thuis op de bank zit.
 5. Drinken op je werk
  In sommige landen en branches is het niet ongebruikelijk om tijdens de lunch een paar drankjes te nuttigen. Ga alleen niet zo ver dat je lallend terugkomt op je werkplek, anders kun je wel fluiten naar je baan.
 6. Surfen op internet
  Net als bij het voeren van persoonlijke telefoongesprekken geldt ook hier: doe het met mate.
 7. Een relatie beginnen met je baas
  In eerste instantie lijkt het misschien niet eens zo’n stomme zet, maar als de relatie op een minder prettige manier wordt beëindigd, betekent dat meestal dat een van de twee niet meer in het bedrijf kan blijven werken. Drie keer raden wie mag vertrekken!
 8. Je data niet dubbelchecken
  Moet je je eigen budget beheren? Voer dan altijd een dubbelcheck uit voor je je cijfers inlevert. Een nulletje meer of minder kan het verschil betekenen tussen wel of geen baan.
 9. Je vervreemden van je collega’s
  Om je werk goed uit te kunnen voeren heb je de hulp van je collega’s nodig. Houd ze dus te vriend. Iemand die niet in het team past, wordt meestal snel vervangen.
 10. Zwartepieten
  Neem verantwoordelijkheid voor je eigen fouten. Probeer de schuld niet in de schoenen van een ander te schuiven.

Bron: Monsterboard.nl

Negen tips voor een goed cv
Succesvol solliciteren
Kernwaarden van jou en je collega’s
Boek: Solliciteren… doe je zo!
Training: Effectiever met emotionele intelligentie

Reageer op dit artikel