checklist

Mediteren op het werk

Persoonlijke ontwikkeling

Mediteren zweverig? Uit onderzoek van onder meer Harvard University blijkt dat meditatie veel voordelen heeft.

Het verbetert je cognitieve vermogens, versterkt je immuunsysteem, verlaagt je bloeddruk en laat je helderder denken. Niets zweverigs aan dus en een uitermate geschikte ‘tool’ voor managers.

Meditatietrainer Mark Teijgeler beschrijft mediteren als een nuttige techniek om de geest te temmen en het lichaam te ontspannen. Teijgeler is zelf verre van een zweverig type; hij was topsporter en werkte jarenlang in de dealingroom van ABN Amro. Volgens Teijgeler is mediteren mentale conditietraining om ons te verlossen van onnodige hersenactiviteit.

Hij weerlegt vijf hardnekkige vooroordelen over mediteren:

Ontspannen kan ik ook voor de tv.
Bij meditatie houd je je focus en richt je je aandacht op het hier en nu. Je ontspant je niet alleen, maar traint ook je zelfbewustzijn.

Sporten heeft hetzelfde effect.
Sporten is ook ontspannend, maar het traint niet je oplettendheid, zelfbewustzijn en concentratie. Je krijgt geen inzicht in je gedachten. Sporten brengt tijdelijke ontspanning, maar kan ook stress opleveren door prestatiedruk en het onderdrukken van emoties.

Ik heb niets met spiritualiteit.
Meditatie heeft niets te maken met spiritualiteit of religie, het is een manier van waarnemen en registreren wat er hier en nu gebeurt.

Meditatie is een leuke hobby maar levert niets op.
Door meditatie gaan we beter presteren, verdwijnen zorgen en kunnen we beter conflicten hanteren. Ook werken we minder routinematig, kunnen beter tegen stress en zijn we objectiever.

Ik kan gewoon niet mediteren.
De truc is dat je ontspant door je huidige situatie, onrust en gevoelens te accepteren zoals ze nu zijn. Afdwalen is niet erg. Je brengt je gedachten gewoon terug bij je focus. Je wordt je ervan bewust hoe je eigen denk- en gedragspatronen jezelf kunnen frustreren.

Bron: Marjolein Niestadt op www.mt.nl

Persoonlijke effectiviteit: 10 tips
Krachtige samenwerking is een samenspel
Liever een coach dan een opleiding
Boek: De nieuwe werknemer
Training: Persoonlijke effectiviteit 

Reageer op dit artikel