checklist

Kleurtype bepalen

Persoonlijke ontwikkeling

Uitgangspunt voor kleurbepaling is dat ieder mens een bepaalde kleurstelling heeft, die een samenstelling is van kleur haar, kleur huid en kleur ogen.

Bij deze kleurstelling horen kleuren die de persoonlijke basis optimaal completeren.

Het bepalen van het bij jou passende kleurenpalet is een zaak van nauwgezet selecteren van de kleuren die jou flatteren. Zo pak je dat aan:

1. Koel of warm
Je begint met vast te stellen of je tot een koel of juist tot een warm kleurtype behoort.

 • Koel
  Behoor je tot het koele kleurtype, dan staan kleuren met een koele ondertoon je prachtig. Dit zijn kleuren met een blauwe of grijze ondertoon, zoals klimopgroen, kersenrood of koningsblauw. Test deze kleuren dicht bij je gezicht. Doen deze je stralen, dan behoor je tot de ‘koele kleurgroep’. Of ‘verdwijn’ je er juist achter? En zie je meer schaduwen verschijnen in je gezicht? Lees dan door onder het warme kleurtype.
 • Warm
  Behoor je tot het warme kleurtype, dan staan kleuren met een warme ondertoon je veel mooier, zoals olijfgroen, roestrood of vergeet-mij-nietblauw. Dit zijn kleuren met een basis van geel tot goudachtig. Geven deze kleuren, dicht bij je gezicht getest, je meteen een veel zachtere en meer uitgebalanceerde, sprankelende uitstraling? Dan kun je er zeker van zijn dat je qua kleurstelling tot de ‘warme kleurgroep’ behoort.

2. Donker of licht
Na de bepaling of je thuishoort in de koele of warme kleurgroep, volgt de indeling in donker of licht.

 • Het donkere koele kleurtype
  Het donkere koele kleurtype (bijvoorbeeld zwart haar, bruine ogen en koel beige tot koel bruine huid) is het enige kleurtype dat met succes het extreme contrast van zwart met spierwit kan dragen. Alle andere kleurtypes doen er goed aan met deze kleurencombinatie heel voorzichtig om te gaan, omdat ze hierachter snel ‘verdwijnen’.
 • Het donkere warme kleurtype
  Het donkere warme kleurtype (bijvoorbeeld kastanjebruin haar, groenbruine ogen, lichte crèmekleurige tot warmbruine huid) doet er ook goed aan contract te dragen in diepe kleuren, maar dit contrast heeft een warmere ondergrond dan bij het koele kleurtype. Bijvoorbeeld van diepbruin met zalm of zwart met tomaatrood.
 • Het lichte koele kleurtype
  Het lichte koele kleurtype (bijvoorbeeld blond, blauwgrijze ogen, licht rozebeige huid) kiest in plaats van de contrastkleur zwart liever voor midgrijs tot antracietgrijs en combineert dat levendig, maar niet al te contrastrijk met bijvoorbeeld poederroze of koel staalblauw. Haar wit is eerder wolwit dan spierwit.
 • Het lichte warme kleurtype
  Het lichte warme kleurtype (bijvoorbeeld lichtblond, licht blauwgroen ogen, ivoorkleurige huid) verdraagt van alle kleurtypes het minste contrast. ‘Ton-sur-ton’-tinten staan prachtig, dus tinten van dezelfde soort in verschillende schakeringen bij elkaar gedragen. Maar ook erg mooi is bijvoorbeeld een zacht leverkleurig met flamingo of lichtzalm of vergeet-mij-nietblauw. Haar wit is eerder een zachtcrème.

Bepalen van je kledingstijl
Je figuur accentueren of camoufleren
Kledingadvies
Boek: Innerlijk talent, uiterlijke presentatie
Training: Personal Branding

Reageer op dit artikel