checklist

Hoe emotioneel intelligent ben jij?

Persoonlijke ontwikkeling

Zelfbewustzijn

Bij zelfbewustzijn gaat het om de kennis die je van jezelf hebt: weten wat je motiveert en waarom je bepaalde dingen doet. In je werk kun je dat vertalen naar: weten wat je sterke en je zwakke kanten zijn. Toegespitst op emotionele intelligentie gaat het om de kennis die je hebt van je eigen emoties: weet je bijvoorbeeld waarom je eigenlijk (onderhuids) woedend wordt wanneer je collega je aanspreekt op je slordigheid?

Empathie
Empathie betekent letterlijk: het vermogen je in te leven in de gedachten en gevoelens van anderen: snap je bijvoorbeeld best dat je collega om een futiliteit enorm tegen je uitvalt omdat ze eigenlijk zenuwachtig is voor de presentatie die ze morgen moet houden?

Zelfbeheersing
Hierbij gaat het om je vermogen je eigen gevoelens te beheersen en te reguleren. Een voorbeeld: niet ontploffen of meteen gaan huilen als je ergens (in jouw ogen onterecht) op wordt aangevallen, maar de zaak nemen en (later) zo rustig mogelijk duidelijk maken waar je het niet mee eens bent.

Zelfmotivatie
De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je werk als managementondersteuner ligt voor het grootste deel bij jezelf. Kun jij jezelf steeds weer opnieuw motiveren om je werk zo goed mogelijk te doen en weet je werkelijk wat jou motiveert?

Sociale vaardigheid
Sociale vaardigheid kun je omschrijven als een effectief niveau van beleefdheid in de omgang met mensen om bepaalde doelen te realiseren. Welke eisen er aan je sociale vaardigheden worden gesteld, hangt af van de organisatie waar je werkt. In een informeel, jong bedrijf zullen die eisen minder hoog zijn dan in een hiërarchisch georganiseerde organisatie.

Met het ontwikkelen van je emotionele intelligentie kun je je hele (werkende) leven bezig zijn. Maar bedenk: hoe hoger je emotionele intelligentie, hoe groter de kans dat je succesvol bent in een bepaalde omgeving, zowel in werk- als privésituaties.

Emotionele intelligentie
Motiveer jezelf
Hoe kun je flirten zakelijk inzetten?
Boek: Vergroot uw emotionele intelligentie
Training: Effectiever met emotionele intelligentie

Reageer op dit artikel