checklist

Omgaan met uitstelgedrag

Persoonlijke ontwikkeling

Uitstellen blijkt in de menselijke DNA te zitten. Vroeger toen we jagers waren, had dat vast een functie. Maar vandaag de dag is het vooral knap onhandig, want:

  • Het kost je tijd.
  • Het risico bestaat dat het onderwerp (probleem) gaat groeien.
  • De kans kan uit je handen glippen of voorbijgaan.

Daarom:

Vijf methoden om met uitstelgedrag om te gaan

1. Doe het nu. Dan ben je ervan af. Wat een opluchting. Wat goed! Geef jezelf een schouderklopje.

2. Bedenk wat het ergste is wat je kan overkomen als je het Nu zou doen. Echt het allerergste. Vaak is er eigenlijk geen dramatische reden en verdwijnt het uitstelgedrag spontaan.

3. Beloon jezelf en concentreer je bij je taak op de beloning achteraf. Daar doe je het voor. Bedenk dat een beloning niet per se ‘iets groots’ hoeft te zijn:

  • Geef jezelf een schouderklopje of een knipoog in de spiegel. Zeg tegen jezelf: ‘Ik ben trots op mij’ of ‘Dat heb ik maar weer mooi gedaan’.
  • Sta elke dag even stil bij drie positieve dingen. Een onverwacht resultaat, een bijzondere ontmoeting of een mooie kindertekening.
  • Denk terug aan complimenten of waardering die je ontvangen hebt.

4. Denk terug aan de keren dat je een dergelijke klus ook succesvol hebt afgerond. Dat gaat je nu ook lukken.

5. Hernoem de klus, geef hem een andere titel waardoor hij aantrekkelijker klinkt (zoals Luc Mutsaers adviseert in zijn boek Werkplezier):

klus

nieuwe benaming

kopiëren

een meditatief rustpunt

factureren

mijn salaris binnenhalen

archiveren

geschiedenis maken

Of kies een andere insteek, zoals organizer Julie Morgenstern in Hoe haal ik het beste uit mijn werk! voorstelt:

  • Neem de zijingang. Soms is het lastig om bij het begin te beginnen. Sla dan die stap over en begin bij stap twee of drie. Laat bijvoorbeeld de openingszin rusten en start met een makkelijker gedeelte van de tekst.
  • Lever slecht werk. Begin met schrijven en laat de eerste versie lekker slordig, saai en snel zijn. Corrigeer de tekst in tweede instantie.
  • Stel tijdsgrenzen aan vervelende taken. Een uur uittrekken om een kasoverzicht te maken? Beperk de marteling door het terug te brengen tot een halfuur en doe zo veel als je kunt. En besteed er de volgende dag desnoods nog een halfuur aan.

Je concentratieplafond
Planningsvaardigheid ontwikkelen
Timemanagementtips voor planning
Boek: Timemanagement: slim omgaan met uw werktijd
Training: Timemanagement

Reageer op dit artikel