checklist

Belangrijke eigenschap van een projectassistent: flexibiliteit

Persoonlijke ontwikkeling

Een aantal eigenschappen zijn extra belangrijk voor een projectassistent: flexibiliteit, stressbehendigheid en assertiviteit. We gaan hier in op flexibiliteit.

 

Flexibiliteit
Iemand kan heel rigide zijn of juist flexibel. 
Iemand die rigide is, is meestal heel precies, werkt graag volgens afgesproken regels en procedures en ziet zaken vaak nogal zwart-wit. Dat kan op anderen als star overkomen. 
Iemand die flexibel is kan zich goed verplaatsen in de visie van anderen en kan zich soepel aanpassen als de situatie dat verlangt. In je rol als projectassistent is het belangrijk om flexibel te zijn. Rond een project zijn er vaak onverwachte factoren die de situatie beïnvloeden en dat kan ertoe leiden dat er aanpassingen moeten komen en dat de planning verandert. 
Voorbeeld
De geplande vergadering op maandagochtend moet verzet worden omdat een belangrijke specialist de benodigde gegevens nog niet heeft. Haar inbreng is juist heel belangrijk voor het nemen van besluiten door de projectgroep. Dus jij moet iedereen snel op de hoogte brengen dat de vergadering verzet wordt met opgaaf van reden.
Dat kan per e-mail. Handig is dan dat je van elk teamlid de bevestiging krijgt dat je bericht is gelezen.
Flexibiliteit is ook gewenst als er later in een project wat meer taken en verantwoordelijkheden naar je toe worden geschoven. Als er ruimte voor is zal dat zeker gewaardeerd worden. 
Zeg dus vooral niet dat ‘iets niet kan’. Stel je flexibel op en bekijk samen wat er wel mogelijk is. Denk mee met je projectleider en je teamleden om zo aanvaardbare oplossingen te vinden voor de problemen die zich voordoen.
Eigenschap stressbehendigheid
Eigenschap assertiviteit
Hoe vul ik de functie van projectassistent in?
De zes fases in een project
Indeling van een projectplan
Boek: Werken in projecten
Training: Projectmanagement 

Flexibiliteit
Iemand kan heel rigide zijn of juist flexibel. Iemand die rigide is, is meestal heel precies, werkt graag volgens afgesproken regels en procedures en ziet zaken vaak nogal zwart-wit. Dat kan op anderen als star overkomen. 

Iemand die flexibel is kan zich goed verplaatsen in de visie van anderen en kan zich soepel aanpassen als de situatie dat verlangt.
In je rol als projectassistent is het belangrijk om flexibel te zijn. Rond een project zijn er vaak onverwachte factoren die de situatie beïnvloeden en dat kan ertoe leiden dat er aanpassingen moeten komen en dat de planning verandert. 

Voorbeeld
De geplande vergadering op maandagochtend moet verzet worden omdat een belangrijke specialist de benodigde gegevens nog niet heeft. Haar inbreng is juist heel belangrijk voor het nemen van besluiten door de projectgroep. Dus jij moet iedereen snel op de hoogte brengen dat de vergadering verzet wordt met opgaaf van reden.Dat kan per e-mail. Handig is dan dat je van elk teamlid de bevestiging krijgt dat je bericht is gelezen.
Flexibiliteit is ook gewenst als er later in een project wat meer taken en verantwoordelijkheden naar je toe worden geschoven. Als er ruimte voor is zal dat zeker gewaardeerd worden. Zeg dus vooral niet dat ‘iets niet kan’. Stel je flexibel op en bekijk samen wat er wel mogelijk is. Denk mee met je projectleider en je teamleden om zo aanvaardbare oplossingen te vinden voor de problemen die zich voordoen.

Eigenschap stressbehendigheid
Eigenschap assertiviteit
Wat houdt de functie van projectassistent in?
Hoe vul ik de functie van projectassistent in?
De zes fases in een project
Indeling van een projectplan
Boek: Werken in projecten
Training: Projectmanagement 

Reageer op dit artikel