checklist

Ken je flextype

Persoonlijke ontwikkeling

3 flextypes

Welke ben jij?

1) Integrator
Laat werk en privé volledig in elkaar overlopen. Er zijn geen duidelijke grenzen waar werk begint en privé ophoudt, en andersom.

2) Seperator
Houdt werk en privé graag strikt gescheiden. Voor haar is heel duidelijk wanneer werk begint en ophoudt.

3) Volleyer
Dit type wisselt van stijl al naar gelang de omstandigheden

Grip
Weet je wat je flextype is? Dan heb je de belangrijkste stap gemaakt. Ben je tevreden, dan werkt deze stijl goed voor je. Heb je meer moeite met het combineren van werk/privé, dan biedt inzicht je kansen. Volgende stap is dan om controle te pakken, keuzes te maken en slimme oplossingen te vinden.

Alternatieven
Wil je meer grip op je uitdagingen van flexibel werken, breng dan lastige situaties in kaart. Wat is het conflict en wat zijn alternatieve oplossingen? Bijvoorbeeld als de monteur langs komt en jij moet je zoon van de crèche halen.
Alternatieven voor de toekomst zouden kunnen zijn: nieuwe ‘back ups’ vinden zoals een buurvrouw die je uit de brand kan helpen, onderhandelen met je partner zodat hij de monteur of je zoon opvangt of ga in gesprek met je werkgever om te kijken of er flexibele manieren zijn om je werk in te vullen.

Tips bij flexibel werken

1) Maak duidelijke afspraken met je omgeving. Bespreek met je leidinggevende wanneer je wel en niet bereikbaar kunt zijn. Ook in je gezin kan het handig zijn af te spreken wanneer je wel en niet werkt. Als je een ‘integrator’ bent, is het handig dat je omgeving dat weet.

2) Zorg dat je tijd maakt voor de dingen die echt belangrijk zijn voor je. In de drukte van alledag laten we ons snel leiden door de dingen die onze aandacht vragen, maar maak ook tijd voor bijvoorbeeld genieten van je kind in de speeltuin, een lunch met een vriendin of een nieuw werkproject.

3) Zet je telefoon af en toe uit. Rustmomenten zijn belangrijk om fysiek en mentaal in balans te blijven. Gun jezelf hersteltijd zodat je daarna weer flexibel kunt zijn.

Dit artikel van Linda van der Wal en Roos Woltering verscheen in uitgebreide vorm in Management Support Magazine april 2013.

 

Reageer op dit artikel