checklist

Tien redenen waarom gelukkige medewerkers productiever werken

Persoonlijke ontwikkeling

Verrassend: de meest efficiënte manier om je productiviteit te verhogen is niet het maken van to-do lijstjes, maar simpelweg: gelukkig zijn op je werk.

Geluk zorgt niet alleen voor een kwantitatieve verbetering van de productiviteit, maar ook voor een kwalitatieve: je werkt met meer geloof en toewijding aan je taken en je haalt er meer voldoening uit.

Hoe komt dat?

 1. Gelukkige medewerkers werken beter samen
  Gelukkige medewerkers bouwen betere relaties op het werk. Verbetering van het individuele geluk geeft de hele organisatieketen een boost, terwijl ongelukkige medewerkers de keten verzwakken. Geluk leidt dus tot een positieve kettingreactie, waardoor de samenwerking verbetert.
 2. Gelukkige medewerkers communiceren beter
  Een van de belangrijkste aspecten binnen het werk is communicatie. Een goede communicatie creëert productiviteit. Communicatie begint bij het individu. Hoe beter je in staat bent om te communiceren met jezelf, hoe beter je kunt communiceren met een ander. Gelukkige medewerkers hebben een groter gevoel van eigenwaarde, waardoor de communicatie eerlijker en effectiever verloopt.
 3. Gelukkige medewerkers trekken meer klanten aan
  Gelukkige werknemers behandelen klanten aanzienlijk beter. Dit uit zich zelfs in de tonatie van de stem, de manier waarop zij spreken, en dát maakt dat klanten een goed gevoel krijgen.
 4. Gelukkige medewerkers zijn creatiever
  Als medewerkers gelukkig zijn met wat zij doen, hebben zij meer creatieve ideeën. Geluk zorgt ervoor dat je je goed kunt concentreren en dat je creatief bent in het oplossen van problemen.
 5. Gelukkige medewerkers hebben een lager ziekteverzuim
  Geluk heeft positieve effecten op de gezondheid. Gelukkige medewerkers hebben minder kans op verkoudheden en herstellen sneller. Geluk vermindert stress, onzekerheden en verkleint je kans op een burn-out.
 6. Gelukkige medewerkers hebben meer energie
  Gelukkige medewerkers hebben meer energie. Er gaat namelijk veel energie zitten in zorgen, stress en frustraties. Gelukkige medewerkers hebben minder last van stress en zorgen en zijn daarom efficiënter in wat zij doen. Hoe meer gelukkige medewerkers, hoe hoger de energie in de hele organisatie.
 7. Gelukkige medewerkers zijn optimistischer
  Uit onderzoek blijkt ook dat gelukkige medewerkers positiever en optimistischer zijn. En optimisten zijn productiever.
 8. Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerder
  Een lage motivatie betekent een lage productiviteit. Een hoge motivatie betekent een hoge productiviteit. Een duurzame manier om gemotiveerd op het werk te zijn is om gelukkig te zijn met wat je doet.
 9. Gelukkige medewerkers leren sneller
  Als je tevreden en ontspannen bent op je werk, sta je meer open voor het leren van nieuwe dingen en daarmee verhoog je je productiviteit. Ook maken gelukkige medewerkers zich minder zorgen als zij een fout hebben gemaakt. Ze leren ervan, nemen de verantwoordelijkheid en gaan verder.
 10. Gelukkige medewerkers nemen betere beslissingen
  Ongelukkige medewerkers versmallen (onbewust) hun focus en verliezen zicht op het grote geheel. Hierdoor ontstaan vaak kortetermijnbesluiten. Gelukkige medewerkers maken meer gefundeerde besluiten en kunnen beter prioriteiten stellen.

Bron: Managersonline.nl

Plezier in je werk
Je concentratie verbeteren: 13 tips
Als je werk niet meer werkt
Boek: Timemanagement
Training: Sterk staan in een veranderende organisatie

Reageer op dit artikel