checklist

Vijf tips om je perfectionisme de baas te blijven

Persoonlijke ontwikkeling

‘Het volmaakte is de vijand van elke verbetering.’

Al wil je je werk nog zo goed doen en al steek je er nog zo veel tijd in, perfect zul je nooit worden. Zo kun je een gesprek tot in de puntjes voorbereiden, maar het loopt altijd anders dan je verwacht.

Daarnaast kost het je zo veel tijd, dat je een heleboel andere dingen niet kunt doen, simpelweg omdat je daar geen tijd meer voor hebt. Perfectionisme houdt je af van wat werkelijk belangrijk is. Je kunt vijf dingen ‘goed’ doen in de tijd waarin je één ding ‘perfect’ doet.

Vijf tips om je te richten op ‘goed = goed genoeg’:

 1. Bepaal vooraf hoeveel tijd je wilt besteden.
  Het is raar maar waar. Als je besluit hoeveel tijd je wilt nemen om je resultaat neer te zetten en je houdt je hier ook aan, dan zul je zien dat het binnen die tijd af is.
 2. Plan de tijd die je wilt besteden in je agenda.
  Als je er geen tijd voor vrijmaakt in je agenda, zul je er ook niet aan beginnen. Plan precies zo veel tijd als je met jezelf hebt afgesproken.
 3. Begin meteen als de tijd is aangebroken.
  Dus niet eerst nog even je mail checken of een kopje koffie halen of nog even iemand een vraag stellen. Voor je het weet is er een halfuur voorbij en denkt de perfectionist in jou: Aaahh, het lukt toch niet, en begin je helemaal niet meer.
 4. Werk van grof naar fijn.
  Maak bijvoorbeeld bij het schrijven van een stuk eerst de kopjes van de paragrafen, bepaal dan de inhoud bij de kopjes en kijk pas als laatste of het een beetje lekker geschreven is. Door een wekkertje te zetten op de helft van de beschikbare tijd, kun je op dat moment checken of je nog op de juiste wijze bezig bent.
 5. Stel jezelf een deadline.
  Besluit van tevoren dat je tevreden bent met het resultaat dat je dan hebt. Ontdek wat hiervan het resultaat en het effect is op jezelf (als je de onwennigheid voorbij bent). En kijk eens in je omgeving. Wat vinden anderen van het resultaat dat je hebt bereikt, is het goed genoeg?

Bron: Managementsite.nl

Tips bij het maken van een planning
Timemanagement: aanpak van tijdvreters
Vitaliteit en lifestyle
Boek: Vergroot uw emotionele intelligentie
Training: Persoonlijke effectiviteit

Reageer op dit artikel