checklist

Negen tips om meer rust te creëren

Persoonlijke ontwikkeling

Psychosomatische klachten

Bovendien leidt stress ook nog eens tot psychosomatisch klachten. je kunt last krijgen van klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, spierpijnen door spanningen, hartklachten, depressiviteit, ademhalingsproblemen, enzovoort. Ja, je kunt zelfs dood gaan aan stress.

Zelfreflectie
Het is dus belangrijk om te onderkennen dat je gestrest bent en dat er iets moet gebeuren, wil je erger voorkomen. Dus: kijk in de spiegel, ga de confrontatie met jezelf aan en neem verantwoordelijkheid voor de situatie. Besef dat je op korte termijn moet investeren (nu tijd maken om orde op zaken te stellen), om op de langere termijn iets te winnen (minder werkdruk en stress). Het kost tijd om je te beraden, onderzoek te doen en te kijken hoe je de situatie aan wilt pakken. Neem die tijd. Valkuil hierbij is dat je waarschijnlijk nu meteen gaat roepen dat je geen tijd hebt om te investeren, omdat alles dan helemaal in de soep gaat lopen. Met het risico dat je maar doorrent, er helemaal niets verandert en dat je regelrecht op ziekteverzuim afstormt.

Negen tips om meer rust te creëren:

  1. Neem de tijd om je te beraden op wat je dagelijks doet en wat je zou willen doen. Maak hier een overzicht van.
  2. Onderzoek waarom je niet overal aan toekomt en wat je eraan zou willen doen. Wat zijn bijvoorbeeld achterliggende obstakels waardoor je je laat meeslepen door de waan van de dag?
  3. Bedenk wie en wat je agenda bepaalt en hoe je die zelf graag zou willen inrichten.
  4. Bedenk wat dringend is Denk ook aan dringende zaken op de langere termijn.
  5. Maak lijstjes om werktaken te onthouden.
  6. Concentreer je op je eigen taken en laat je niet afleiden door wat anderen van je vragen.
  7. Plan rust (pauzes) en ontspanning (na het werk) in zodat je voldoende energie opdoet voor taken die energie vragen.
  8. Neem alleen bij hoge uitzondering werk mee naar huis.
  9. Zoek eventueel deskundige hulp bij deze zoektocht, want vaak zit je vast in een bepaald patroon en zie je zelf niet wat je precies doet, maar ook niet wat de alternatieven en mogelijkheden zijn.

 

 

Reageer op dit artikel