checklist

8 praktische ideeën die je helpen loslaten

Persoonlijke ontwikkeling

1. Minstens één keer per week iets laten

‘Doe minder, leef meer’. Het gaat niet alleen om dingen doen. Het gaat ook om dingen laten. Schrijf voor jezelf op wat je juist níet meer wilt doen. In het Things Not To Do-boekje bijvoorbeeld.

2. Oefen in Nee Zeggen
Zeg vooral vaak ja. Maar zorg dat je ook goed nee kunt zeggen. Voor je het weet kom je niet meer toe aan je eigen werk. Loslaten betekent dat je ook aardig bent tegen jezelf. Wat gebeurt er als je ook eens voor jezelf kiest en gewoon nee zegt?

3. Maak een gat in je agenda
Je agenda volplannen is geen kunst – ruimte maken is stukken lastiger. Dat betekent keuzes durven maken. Niet overal bij zijn, niet alles in je week willen proppen. Af en toe een streep zetten. Een afspraak afzeggen. Hollen is best lekker – als je daarna maar even kan stilstaan. Plan dát ook in.

4. Bouw een moment niets doen in
Gewoon niets doen. Laat je smartphone, die aandachtversnipperaar, thuis. Kijk naar de wolken. Of naar de mensen om je heen, als je toch in de rij staat te wachten. Wie weet wat je dan ontdekt. Vertraag en kom weer tot jezelf. Geniet van het moment.

5. Relativeer en tel je zegeningen
Natuurlijk heb je het druk. Je wilt immers zoveel: plannen maken, ambities waarmaken, overal bij zijn. Tel af en toe ook je zegeningen. Niet altijd bedenken hoe het zou moeten zijn, gewoon even tevreden zijn met waar je al bent.

6. Laat verwachtingen los
Het gaat niet zoals je had gedacht. Of je krijgt niet terug wat je had verwacht, terwijl je zo je best had gedaan. Verwachtingen kunnen je aardig dwars zitten. Kijk of je die kunt loslaten: ga er open in en zie wat er komt.

7. Durf te experimenteren
Alles perfect doen, dat kost je ook een hoop energie. Zet die control freak in jou een tikkie lager, of zelfs op stand by. Handvatten hiervoor krijg je in de training Powerassistant in control. De energie die je bespaart, kun je weer aan andere dingen besteden. Misschien ontdek je méér manieren om iets goed te doen.

8. Verwonder je
Blijf vragen stellen. Verwacht niet meteen antwoorden. Loslaten is vragen de tijd geven. Erop te kauwen tot een antwoord zich aandient. Zoeken is vaak interessanter dan vinden.

Lees meer
www.lsltn.nl

Verdieping
Powerassistant in control [training]

Reageer op dit artikel