checklist

Geheugentechnieken; de methode van Frans Duijts

Persoonlijke ontwikkeling

Ken je dat? Je staat op zolder en wilt in de keuken een stofdoek pakken. Je gaat de trappen af. En dan sta je in de keuken, en heb je geen idéé meer wat je er komt doen… Of je ziet een bekende acteur op tv en zijn naam wil je maar niet te binnen […]

Geheugentechnieken; de methode van Frans Duijts
Frans Duijts | fotografie Herbert Wiggerman

Ken je dat? Je staat op zolder en wilt in de keuken een stofdoek pakken. Je gaat de trappen af. En dan sta je in de keuken, en heb je geen idéé meer wat je er komt doen… Of je ziet een bekende acteur op tv en zijn naam wil je maar niet te binnen schieten. Terwijl hij op het puntje van je tong ligt. Pas twee weken later, op een onbewaakt ogenblik, bam! zit die naam opeens in je hoofd. Die naam en die taak zitten wel degelijk in je geheugen opgeslagen, maar terugvinden is lastig. Hoe komt dat? Frans Duijts (spreker op ons congres Smart brains) tilt een tip van de sluier op.

Wat is geheugentechniek?

Frans Duijts: “Geheugentechniek is niet meer dan de kurk die je in het gat van het vat stopt zodat de kennis blijft hangen. That’s it. Wist je dat je binnen 24 uur zo’n 70 tot 80% vergeet van hetgeen je gelezen hebt? Binnen een maand is dat 97%! Je kunt het vat wel blijven vullen, maar als er aan de onderkant een gat zit, loopt alle kennis en informatie weer weg.”

Korte- en langetermijngeheugen

Het heeft te maken met het verschil tussen je korte- en langetermijngeheugen. In het kortetermijngeheugen (ook wel: werkgeheugen en concentratie) blijft informatie slechts 20 tot 30 seconden hangen. Dan wordt het opgeslagen in je langetermijngeheugen: daar zitten de harde kennis en feiten. Daarom ben je in keuken alweer kwijt wat je er kwam doen. Bij onthouden en snel terugvinden gaat het erom dat je informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen verplaatst. Hoe dat gebeurt, daar heb je zelf invloed op.

Kapstokken in je geheugen

Om het makkelijker te maken om informatie in het langetermijngeheugen te plaatsen en sneller terug te vinden heb je ‘kapstokken’ nodig. Nieuwe informatie moet gekoppeld worden. Wat weet je daar al over? Hoe tastbaarder je het maakt, hoe beter. Maak er dus een plaatje van, in je hoofd, dan kun je het makkelijker aan iets vastknopen.

Koppel de beelden

Het draait allemaal om de kapstokjes en een goede koppeling: tussen brokjes informatie worden lijntjes gespannen. Veel lijnen worden doorbroken omdat de informatie niet heel waardevol of belangrijk is bijvoorbeeld wat je lunch was 3 weken terug, maar zodra er emotie bij komt kijken wordt dat dunne lijntje een dikke staaldraad. Koppelen werkt dus zo goed, omdat je twee beelden combineert. Wat helpt bij goed onthouden is:

  • hoe uniek is de informatie? Hoe unieker, hoe makkelijker die informatie binnenkomt. Daarom onthoud je juist ook goed vreemde, rare, grappige feitjes.
  • wat heb je al beschikbaar in je archief waaraan je nieuwe informatie kan koppelen?
  • hoeveel emotionele lading zit eraan vast? Hoe emotioneler, hoe makkelijker het wordt binnengelaten én onthouden.
  • wat is de context? Is de informatie gekoppeld aan een locatie dan is het ook makkelijker voor je hersenen om te onthouden. Weet je bijvoorbeeld nog waar je was toen je het nieuws hoorde over 11 september? De kans is heel groot dat je dat kunt terughalen.

Geheugentechnieken; de methode van Frans Duijts

Deze methode is gericht op begrijpen en analyseren voor het verwerven van inzicht.

Stap 1 creëer helderheid

Wat wil je precies leren? Woordjes uit een vreemde taal of namen? En hoe wil je het activeren? Wil je op een congres of training namen bij gezichten onthouden of wil je alleen onthouden wie aanwezig waren?

Stap 2 vergaar informatie

Bijvoorbeeld in een dossier; waar ben je naar op zoek? 3 stappen:
– je leest het dossier
– je markeert waar de belangrijkste info staat
– dan ga je de informatie analyseren en begrijpen en organiseer je het zodat het voor jou toepasbaar is

Stap 3 verbeeld de informatie

Je maakt het plaatje, daarbij gebruik je al je zintuigen. Hoe meer zintuigen, hoe meer ingangen naar die herinnering.

Stap 4 verbinden

De plaatjes moeten elkaar raken. Voeg bijvoorbeeld emotie toe, dat is de katalysator om de herinnering ijzersterk te maken. Je maakt eigenlijk een kort verhaaltje van je herinnering. Je activeert je herinneringen namelijk vaak via de linkerhersenhelft (waar creativiteit zit).

Stap 5 activeren:

Zorg voor dubbele controle. Dat wil zeggen dat je herinnering maar op één manier ontsloten kan worden en er géén dubbele codering is.

Smart brains en Powerbrein

Wil jij zelf geheugenexpert worden? Kom dan op 8 november naar ons congres Smart brains. Topsprekers zoals Frans Duijts laten je kennismaken met nog meer verbazingwekkende feiten en methodes om je geheugen voor je te laten werken. Daarnaast draait er als vanouds het populaire workshopprogramma. Nog meer breinkennis krijg je tijdens Powerbrein.

Reageer op dit artikel