checklist

Welk stresstype ben jij?

Persoonlijke ontwikkeling

Niet iedereen heeft even veel last van stress. De mate waarin je stress ervaart, heeft deels te maken met het type mens dat je bent. Welk stresstype ben jij?

Welk stresstype ben jij?

Dit zijn de 10 stresstypes:

De perfectionist

Het is nooit goed genoeg, het kan altijd beter. De perfectionist krijgt al stress van het idee dat er ergens nog iets kan zijn wat niet 100% perfect is.

De streber

Wil altijd het beste jongetje, of meisje, van de klas zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar de streber wil ook vooral laten zien dat hij ‘beter’ is dan anderen.

De dwangneuroot

Een van de moderne welvaartsziekten is dat er altijd iets te doen is. We kijken tweehonderd keer per dag op ons mobieltje en moeten ook reageren op wat we zien. Er is altijd werk te doen, het is nooit af. Mensen die van zichzelf veel moeten, gunnen zich vooral geen momenten van rust en ontspanning.

De fanatieke helper

Je bent niet je broeders hoeder. Maar sommige mensen hebben het idee dat anderen niet voldoende voor zichzelf kunnen opkomen, dus springen ze altijd voor hen in de bres. Dat is niet alleen onverstandig omdat het veel energie kost, maar ze ontnemen de ander daarmee ook de kans om voor zichzelf op te komen.

De erkenningsjunkie

natuurlijk is het fijn als je een compliment krijgt of als anderen je waarderen. Daar is niks mis mee. Maar sommige mensen hebben zoveel bevestiging nodig dat het verlammend werkt als ze het niet krijgen. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan eigenwaarde.

De ja-zegger

Ja-zeggers zeggen altijd ja. Heerlijk als je die mensen in je omgeving hebt, want dan zit je nooit om hulp verlegen. Maar voor de mensen die zo zijn, is het uitermate vermoeiend, omdat ze hun eigen agenda ondergeschikt maken aan die van een ander. Ze komen dus nooit aan zichzelf toe, met als gevolg het weglekken van energie.

De niet-assertieve mens

Assertieve mensen komen voor zichzelf op: niet bot of hoekig, maar zij weten wat voor hen belangrijk is. Assertiviteit is een groot goed en je doet er niemand te kort mee als je het SLiM! doet: Sympathiek, Luisterend, Inlevend en Mpowered naar jezelf en je omgeving.

De opkropper

De meeste mensen zijn vaten vol emoties. Houden ze die emoties voor zichzelf – of erger nog: verwerken ze die niet – dan worden ze een wandelend kruitvat. Natuurlijk kan het lastig zijn om je emoties te delen, zeker als het negatieve emoties zijn. Het zou immers als een teken van zwakte opgevat kunnen worden… Maar vergeet niet wat good old Sigmund Freud er ooit over zei: ‘Unexpressed emotions wil never die. They are buried alive and will come forth later in uglier ways.’

De binnenvetter

De binnenvetter is iemand die zijn gevoelens en gedachten niet laat merken. Hij slaat alles zogezegd vanbinnen op. Maar uiteindelijk is het ook aan de buitenkant zichtbaar. Nog belangrijker, ooit moet het eruit komen: óf door een explosie, die vooral schade aan de omgeving aanricht, óf door een implosie, die vooral de persoon zelf schade toebrengt.

De pessimist

De pessimist ziet alles fout gaan. Sterker nog, hij weet gewoon dat het fout zal gaan. Zelfs als er geen wolkje aan de lucht is, neemt de pessimist zijn paraplu mee. Want je weet immers maar nooit…

Boektip

Dit lijstje komt uit het boek SLiM! 7 stappen voor je dagelijkse portie persoonlijke grip op je leven van Mayta Braun & Wout Plevier. Bekijk hier meer informatie over het boek. Je kunt op de website ook een aantal gratis checklists downloaden.

Reageer op dit artikel