checklist

Focus op wat je echt wilt

Persoonlijke ontwikkeling

Met een proactieve aanpak ga je op reis naar je hogere doel en focus je op dat wat je echt wilt. Miranda Kampers geeft tips om tot meer focus te komen. 

Focus op wat je echt wilt

Wat je aandacht geeft, groeit. Als je je specifiek ergens op richt, je concentreert op dat doel, dan zet je daarmee alles in het werk om het succesvol te laten zijn.

Miranda geeft tijdens de Workshopdagen in april de workshop De beste versie van jezelf.

Zin van het leven

Welk doel heb jij in je leven? Wat is voor jou de zin van het leven? Je hebt de kans om je unieke gave of talent te kennen en je potentieel te uiten. Kun je je talenten gebruiken om te groeien? Daarmee bereik je zelf een staat van geluk en blijdschap. Je bepaalt zelf welke waarde je leven moet hebben, welke keuzes je maakt. Jouw reden zorgt voor koers en focus.

Werkelijk doel

Om bij de zin van het leven te komen, bepaal je je doel: het antwoord op de vraag wat wil wil je bereiken in het leven? Vroeger zong je misschien liedjes voor de spiegel, of zorgde je voor zielige dieren. Als kind voel je haarfijn aan waar je gelukkig van wordt. Nu moet je meer moeite doen om te bepalen waar je later op terug wilt kijken en wat je hebt toegevoegd. Is het een leven vol passie, plezier en liefde? Wil je kinderen kennis laten maken met zakendoen? Het gaat erom helder te maken wat je werkelijke doel is, wat de essentie is in je leven.

Je status

Hoe ver ben je nu? De weg achter je is een gegeven, vóór je liggen kansen en mogelijkheden. Het is tijd om keuzes te maken, te zaaien en bijpassende doelen te stellen. Heb je het niet naar je zin bij je werkgever, dan heeft het weinig zin de de zaken waaraan je je ergert te vergoelijken of ervan uit te gaan dat het wel mee zal vallen in een andere functie daar. Verzin iets anders om je geluk te vinden. Iedere stap brengt je dichter bij je uiteindelijke doel.

Hoewel tegenslagen drempels en hindernissen lijken, vormen ze ook uitkijkposten waar je kunt bekijken waarom je je doel nog niet hebt bereikt

Doelen bepalen en halen

Niet alleen je doelen bepalen, ook je doelen halen: in actie komen dus. Richt je op wat jij wilt. Zorg voor commitment, volharding en energie. We schreven hier over grit: de kracht van passie en volharding. Maak er een fijne reis van, geniet van de tussenstations met zinvolle leerervaringen. Richt je na elke stap weer op je hoofddoel en bedenk wat je volgende stap is. Geniet van het plezier en van de energie die vrij komt en beloon jezelf op tijd.

Obstakels en valkuilen

Tegenslag biedt ook weer kansen. Hoewel tegenslagen drempels en hindernissen lijken, vormen ze ook uitkijkposten waar je kunt bekijken waarom je je doel nog niet hebt bereikt. Je kunt van tegenslag naar kans gaan. Als een carrièrestap niet direct succesvol is, dan moet je soms je koers wijzigen. Blijf positief denken, durf om hulp en feedback te vragen en wacht een nieuwe kans af. Hulp zorgt voor nieuw perspectief, geduld geeft je meer tijd.

Reacties van anderen

Je kunt kritische geluiden verwachten en daar hoef je je niet door uit het veld te laten slaan. Je kunt er zelfs je voordeel mee doen: je kunt er tunnelvisie mee voorkomen. Mensen nemen moeite om je tegen te spreken of feedback te geven: verwelkom ze en zie ze als verfrissende reacties.

Authentieke passie is de sleutel tot focus

Effectiever leven

Heb je meer focus, dan vereenvoudig je je leven en kun je effectiever functioneren. Je richt je energie immers op wat echt belangrijk is en daarmee laat je ook aan anderen zien wat belangrijk voor je is. Authentieke passie is de sleutel tot focus.

Bron: De beste versie van jezelf | Miranda Kampers

Download hier een impressie van de inhoud van het boek

Verdieping

Miranda Kampers geeft ook de eendaagse training De beste versie van jezelf.

Reageer op dit artikel