checklist

Zo leg je je innerlijke criticus het zwijgen op

Persoonlijke ontwikkeling

De innerlijke criticus: dat stemmetje in je hoofd dat probeert je tegen te houden iets nieuws te bedenken of te doen. Maar je kunt hem het zwijgen opleggen!

Zo leg je je innerlijke criticus het zwijgen op

Ik ben niet creatief. Ik ben bang om het verkeerd te doen. Ik heb geen tijd. Het moet goed zijn. Als ik dat doe, sta ik voor gek.

Komen deze zinnen je bekend voor? Dan heb jij zoals velen van ons een innerlijke criticus: dat stemmetje in je hoofd dat probeert je tegen te houden iets nieuws te bedenken of te doen. Elke keer als je goede moed hebt om aan iets te beginnen, duikt hij op. Hij weet feilloos de vinger op je zwakke plekken en tekortkomingen te leggen. En zodra je een idee hebt, komt hij met bergen kritiek. Als je naar deze stem luistert, komt er waarschijnlijk niets meer uit je handen. Maar… je kunt hem het zwijgen opleggen.

Behandel je innerlijke criticus als partner

Die innerlijke criticus is niet alleen een hinderlijke lastpost, maar ook een stem die je voor uitglijders en miskleunen probeert te behoeden. Hij wil voorkomen dat je je pijn doet. Een manier om met hem om te gaan is om hem niet te verwerpen, maar hem te vragen zijn oordeel op te schorten. De criticus kan in een latere fase van het project een waardevolle bijdrage leveren. Hij kan bijvoorbeeld de spelfouten uit je tekst halen, kijken of de uitvoering van je ideeën soepel loopt, beoordelen of alles klopt, enzovoort.

Hou je innerlijke criticus voor de gek

Hak je project in kleine stukjes en laat je innerlijke criticus weten dat je alleen maar een onderdeel doet. Het voelt alsof de taak makkelijker en beter te hanteren is. Zo kun je een taak voltooien zonder je criticus te laten weten waar je eigenlijk mee bezig bent. Je hersenen houden van een gevoel van afronding en willen succes ervaren. Zorg ervoor dat je je brein regelmatig dit goede gevoel geeft door kleine onderdelen te voltooien.

Snoer je innerlijke criticus de mond

Behoefte aan een drastischer ingreep? Pak dan je innerlijke criticus op en gooi hem uit je gedachten. Ruil hem in tegen een stem die je complimenten geeft en je regelmatig laat zien wat je wél goed doet. Om te zorgen dat je naar dit positieve stemgeluid luistert, kun je trucs gebruiken. Hang bijvoorbeeld briefjes met ‘ja’ op je werkplek of op andere plekken waar je aan de slag bent. Als je innerlijke criticus nee zegt, kijk jij naar ‘ja’. Het kan ook helpen om de negatieve oordelen van je innerlijke criticus tegen te spreken door een positieve bewering in de tegenwoordige tijd te doen en deze regelmatig te herhalen. Bijvoorbeeld: ik heb goede ideeën!

Ontdek hoe je creativiteit kunt inzetten om meer succes en plezier te creëren in de workshop van Marenthe de Bruijne: Lenig denken, vergroot je persoonlijke slagkracht.

Bron: Lenig denken | Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel

Reageer op dit artikel