checklist

Proactief zijn: 8 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Proactief zijn, meedenken en zelf initiatief nemen – het is dé houding voor de assistant van nu. Groot voordeel is dat je invloed hebt en minder afhankelijk bent van anderen!

Proactief zijn: 8 tips

Peter Vos geeft de workshop Proactief plannen tijdens de Workshopdagen in april én de training Proactief handelen en geeft je hier alvast 8 tips.

1. Bekijk je functie(inhoud) kritisch. Noteer je belangrijkste taken en schrijf op wat de taken inhouden. Beoordeel of je deze taken reactief, actief of proactief uitvoert.

2. Wil jij of je manager (nog) meer proactiviteit in jouw functie? Als je proactiever wilt handelen bedenk dan met welke taken je wilt beginnen en hoe je dat gaat aanpakken.

3. Voer een gesprek met je manager over zijn/haar verwachtingen over proactiviteit. Focus op de voordelen wanneer jij taken proactief uitvoert.

4. Plan regelmatig een overleg met je manager om op de hoogte te blijven van de voortgang van zijn/haar werkzaamheden. Bespreek bijvoorbeeld klanten, projecten en werk dat er aan gaat komen en vooral wat jij daarin kunt betekenen.

5. Verdiep je in de afdeling! Want als je weet wat je afdeling doet en waarom, kun je gemakkelijker een proactieve bijdrage leveren.

6. Lees het jaarverslag, de nieuwsbrieven en het nieuws op het intranet van je organisatie. Je blijft zo op de hoogte van de visie, de doelen, in hoeverre ze bereikt zijn en wat je, zo mogelijk, daarin kunt betekenen.

7. Je collega-secretaressen hebben vast ook een visie op proactiviteit. Hoe zien zij dat in het licht van hun functie? Waarin kun je elkaar ondersteunen? Ga in overleg met je collega’s, deel informatie en leer van elkaar.

8. Evalueren en reflecteren is belangrijk. Neem er regelmatig de tijd voor. Bespreek bijvoorbeeld goede en minder goede voorbeelden van elkaars proactiviteit en leer hiervan.

Auteur: Peter Vos geeft tijdens de Workshopdagen de workshop Proactief plannen. Ook de training Proactief handelen wordt door Peter gegeven. Daarin aandacht voor initiatieven nemen, doelgericht werken, uitoefenen van invloed, omgaan met weerstand, creativiteit en stellen van grenzen.

 

Verdieping

De valkuil van verklaren
Proactief taalgebruik [Vakbase]
Tien tips om je grenzen te bewaken [Vakbase]
De veranderbalans: hoeveel verandering kun jij aan? [Vakbase]
Proactief handelen [training]
Proactief plannen [workshop]

Reageer op dit artikel