checklist

Tips om te werken vanuit je talent

Persoonlijke ontwikkeling

Werken vanuit je talent is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want: wat is jouw talent precies? En durf jij uit je comfortzone te stappen om je talent verder te ontwikkelen? Dit vraagt om lef. Drie deskundigen geven tips hoe je dit het beste kunt doen.

Tips om te werken vanuit je talent

Hoe ontdek je waar jouw talent ligt? “Dat is best lastig, want de meeste mensen hebben een vertekend beeld van zichzelf”, zegt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Veel mensen overschatten zichzelf. Ze denken dat ze alles aankunnen. En gaat er een keer iets fout? Dan hebben ze al snel het gevoel dat het niet aan hen ligt. Ook zijn er mensen die zichzelf onderschatten. Ze durven niets nieuws te proberen, omdat ze denken dat het hen toch niet gaat lukken.”

Feedback

Hoe krijg je wél een goed beeld van jezelf? “Door jezelf te vergelijken met anderen en door te luisteren naar de feedback die je krijgt”, zegt Roos. “Op school krijg je al een betrouwbaar beeld van jezelf. Je ziet waar je beter op scoort dan je klasgenoten en je krijgt feedback van de leerkracht. Dat geeft al een goede basis. Toch zou ik daar niet al te star aan vasthouden, want mensen kunnen veranderen. Het blijft belangrijk om nieuwe dingen te proberen en te kijken of je daar goed in bent. Vergelijk jezelf met collega’s. Waarin ben jij beter dan zij? En vraag je leidinggevende om feedback.”

Karaktereigenschap

Ook Charlotte van Asseldonk, eigenaar van Floreren in je Werk, zegt dat het niet gemakkelijk is om te ontdekken wat je talent is. “Mensen denken bij een talent vaak aan iets groots, zoals het talent van een topsporter. Ze komen al snel tot de conclusie dat ze geen talent hebben. Maar je moet het meer zoeken in persoonlijke eigenschappen. Een talent is een aangeboren eigenschap. Voor jezelf is het heel normaal dat je die eigenschap hebt en daardoor valt het je niet op. Toch zijn er taken waar je heel goed in bent en waar je geen moeite voor hoeft te doen. Je krijgt er energie van en het brengt je in een flow. Ga bij jezelf te raden wat die taken zijn. En vraag het ook aan anderen: wat zie jij bij mij als een talent? Veel secretaresses hebben bijvoorbeeld een groot organisatorisch talent. Ze kunnen goed plannen en zijn in staat om veel ballen tegelijk in de lucht te houden. Anderen hebben als talent dat ze erg innemend zijn, communicatief sterk, resultaatgericht of bijvoorbeeld actiegericht.”

Lees ook: Welke rol heb jij in je organisatie?

Experimenteren

De volgende stap is om uit je comfortzone te komen en meer vanuit je talent te gaan werken. “Durf te experimenteren”, zegt Huub van Mackelenbergh, eigenaar van Mackel & Bergh. “Durf fouten te maken waardoor je talent gaat groeien. Mijn talent is bijvoorbeeld het geven van presentaties. Ik heb mezelf afgevraagd welk aspect daarvan ik goed beheers. Ik kwam tot de conclusie dat een presentatie met feiten en cijfers al snel saai wordt. Ik ben wel goed in het vertellen van anekdotes en daarmee kan ik een zaal enthousiasmeren. Ik ben daarmee gaan experimenteren. Dat vraagt om lef, want het is anders dan anders. Daardoor krijg je al snel te horen: ‘zo hoort het niet’. Ik vind dat je je daar niet door moet laten remmen. Je merkt vanzelf of je werkwijze werkt en op welke punten je nog iets moet bijschaven. Zo ontwikkel je je eigen stijl. Daardoor lijk je minder op de anderen en onderscheid je je van de rest.”

Tips

Tot slot drie tips van de geïnterviewden:

Besef dat werk leuk mag zijn
Huub: “Mensen nemen hun werk soms heel serieus. En intussen gaan ze elke dag met tegenzin naar kantoor. Ik heb het gevoel dat je dan gegijzeld bent door de wensen van je omgeving en de hypotheek die betaald moet worden. Word je daar echt gelukkig van? Ik denk dat je vooral moet kiezen voor de dingen die je zelf graag doet.”

Draaf niet door
Charlotte: “Veel mensen hebben de neiging om door te schieten in hun talent. Dat overkomt je vooral als je niet lekker in je vel zit of als je stress ervaart. Je bent dan niet meer effectief en het kost je veel energie. Wees daar alert op en neem op tijd een time-out. Ga bijvoorbeeld even een rondje lopen. Dat helpt je om je talenten weer goed in te zetten en daarmee voorkom je dat je als een dolle doorgaat.”

Stel niet uit, dóe het. Nu.
Roos: “Door nieuwe dingen te doen, ook al zie je er tegenop, ook al is het spannend, verleg je je grenzen. Niet denken maar doen: dat is de enige manier om je talent te ontwikkelen en nieuwe kanten van jezelf aan te boren.”

Event 2017

Op donderdag 16 november is er weer het jaarlijkse Management Support congres in Supernova Utrecht. Dit jaar is het thema: ‘Werken vanuit je talent’. Roos Vonk, Huub van Mackelenbergh en Charlotte van Asseldonk zijn ook sprekers op dit event. Houd de website in de gaten voor de programmering.

Reageer op dit artikel