nieuws

10 misverstanden over netwerken

Persoonlijke ontwikkeling

Netwerken kan je verder helpen in je carrière. Daarom is het belangrijk om dit goed in de vingers te hebben. Er bestaan vele misverstanden over netwerken. Tien daarvan helpen we hier de wereld uit.

Netwerken kan je verder helpen in je carrière. Daarom is het belangrijk om dit goed in de vingers te hebben. Er bestaan vele misverstanden over netwerken. Tien daarvan helpen we hier de wereld uit.

1. Netwerken moeten voortdurend worden uitgebreid
Nee hoor. Je netwerk is vele malen groter dan je denkt. Via de relaties van je bestaande relaties is de hele wereld onder handbereik. Regelmatig en goed aandacht besteden aan bestaande relaties is stukken effectiever dan voortdurend nieuwe vrienden proberen te maken.

2. Netwerken is vriendjespolitiek
Lang niet altijd waar. Uitwisseling van informatie is de kern van netwerken en niet het sluiten van transacties in schimmige achterkamertjes.

3. Goed netwerken is aangeboren
Iedereen kan netwerken op een manier die bij je past. Persoonlijke flair is minder belangrijk dan vaak wordt aangenomen. Oprechte interesse is heel belangrijk.

4. Alle relaties zijn even belangrijk
Sommige relaties zijn veel belangrijker dan andere. De kunst is om vast te stellen welke dat zijn. Maak daarvoor een eenvoudige indeling: Levert deze relatie mij geld op? Levert deze relatie mij nuttige informatie op? Brengt deze relatie mij in contact met belangrijke nieuwe mensen?

5. Grijp iedere gelegenheid aan om reclame voor jezelf te maken
Een korte ‘elevator pitch’ van een minuut is prima. Maar daarna komt het op vragen, luisteren en communiceren aan. Als je te lang over jezelf staat te praten, roept dat irritatie op.

6. Stoot relaties vooral niet voor het hoofd
Relaties naar de mond praten heeft niet zo veel zin. Misschien hebben ze juist behoefte aan een andere kijk op de zaak. Eerlijkheid is daarom veel beter.

7. Je moet je aanpassen aan de omgeving waarin je netwerkt
Doe jezelf niet anders voor dan je bent. Mensen hebben dat snel door en zullen je onbetrouwbaar vinden. Maar houd wel met de omgangsvormen en de normen en waarden van de kringen waarin je verkeert.

8. Netwerken is essentieel voor de reputatie
De basis voor je reputatie is hoe je omgaat met de mensen in je directe omgeving. Dat zijn je collega’s, vrienden en kennissen. Deze mensen zijn bepalend voor je reputatie omdat ze direct of indirect via talloze lijnen verbonden zijn met duizenden anderen.

9. Netwerken in de eigen branche of sector is het belangrijkste
Relaties buiten de eigen branche zorgen ervoor dat je op een breder vlak voeling houdt met de ontwikkeling van markten en maatschappelijke trends.

10. Online businessclubs vergemakkelijken het netwerken
Online business clubs als LinkedIn en OpenBC zijn gebaseerd op het grote misverstand dat netwerken steeds maar moeten worden uitgebreid. Online netwerken vormt een aanvulling op de traditionele manier en kan die zeker niet vervangen.

(Bron: www.zibb.nl)

Reageer op dit artikel